Skocz do zawartości

Problem z ogrzewniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od zimy tego roku zmagam się z problem jakim jest brak ciepłego powietrza w kabinie

nie mam pojęcia co to może być nie znam się na tym kompletnie, czuje nawet ze mechanik który podjął się tego by spróbować naprawić tez zbytnio nie wie o co chodzi .

Brak Ciepłego powietrza jest na niskich obrotach tak przy 140/180 km\h coś już sobie grzeje

wymieniłem dotąd:

termostat, pompę wody, uszczelki pod głowicą, chłodnice,

i ciągle ten sam problem gdy jadę 60 km\h czy tez stoję na postoju czy w korku zaczyna dmuchać zimnym powietrzem

Może ktoś się spotkał z takim problemem kiedyś

Opiszcie co o Tym sądzicie

Opublikowano
Hej, pewnie się psuje nagrzewnica klimy,albo na podmiane jeżeli masz panel nadmuchu czy klimy, warto by było przełożyc i zobaczyć co jest grane, jeżeli nie panel, to nagrzewnica.
Opublikowano
  • Autor
Hej, pewnie się psuje nagrzewnica klimy,albo na podmiane jeżeli masz panel nadmuchu czy klimy, warto by było przełożyc i zobaczyć co jest grane, jeżeli nie panel, to nagrzewnica.

Tak tylko ze klima chłodzi az miło

Opublikowano
dziwne ze wyieniłes tyle rzeczy i w sumie niepotrzebnie trzeba było własnie zaczac od elektrozaworow tak ja wspomniał kolega wyzej
Opublikowano

Nikt z forum, nie jest magikiem.

Rozbierałem 740d e38, nie działała nagrzewica,potem wsadziliśmy nagrzewnice i chodziło.

Właśnie spójrz elektrozawory, też mają dużo do tej przyczyny :)

Opublikowano

Rozbierałem 740d e38, nie działała nagrzewica,potem wsadziliśmy nagrzewnice i chodziło.

ty to chyba wszystko rozebrałeś i robiłeś co tylko istnieje :|

co do tematu to tak jak pisalem elektrozawory 100%

Opublikowano

ty to chyba wszystko rozebrałeś i robiłeś co tylko istnieje :|

Rozbieram z kumplem Bemki na Śląskiej :)

Opublikowano

nie wiem gdzie ale bylem kiedys na slaskiej ogladac e38 jak to auto nie było kradzione to ja jestem świnty :wink: :|

ael to bylo pare lat temu moze sie pozmienialo :cool2:

Opublikowano
nie wiem gdzie ale bylem kiedys na slaskiej ogladac e38 jak to auto nie było kradzione to ja jestem świnty :wink: :|

ael to bylo pare lat temu moze sie pozmienialo :cool2:

To może i ze mną rozmawiałeś :D

Przed domem stała, zielona E34 525TDS, dość zadbana, na szerokim ryju, to moja była dziewczyna. :wink: Czemu twierdzisz, że kradzione ?

No i co ? Kolega naprawił ??

Opublikowano
  • Autor
powiem tak wczoraj gadałem z gosciem co naprawial to ogrzewani i mowil ze zaczał od sprawdzenia elektrozaworow powiedzial ze sa dobre wiec zostaje tylko nagrzewnica?
Opublikowano
  • Autor

Chłopaki pomóżcie odebrałem znów samochód od mechanika i dalej problem z ogrzewaniem on mi mówi ze, wszystko wporządku jest ale nie jest a mianowicie

ogrzewanie było zaraz gdy odebrałem samochód ale może z 5 min później znikło znów za jakiś czas się pojawiło i więcej jest zimne jak cieple cały czas mam ustawione na 32 stopnie i powiem szczerze ze za ciepło to nie jest. Jeżdżąc w niedziele zauważyłem ze wskazówka o temperatury czasami potrafi się delikatnie wychylić a nawet przesunąć w okolice czerwonego pola i po chwili wraca na swoje miejsce . ja nie mam pojęcia co może być przyczyna nie wiem co z tym mam robić podpowiecie mi coś?

Opublikowano
kolego a sprawdz czy jak samochod jest ciepły czyli temperatura na srodku i dasz mu w deche troszke bardziej czyli przejedz kwełek na wysokich obrotach czy temperatura nie wychyla sie od razu poza srodek lub blisko czerwonergo pola ??????????????? elektrozawory tez wymieniałes czy nie ??
Opublikowano
  • Autor
elektrozawory no nie sa wymienione z tego powodu ze mechanik ktory mi to naprawia powiedzial ze sprawdzał je 2 razy i ze sa dobre
Opublikowano
ja obstawiam tu dwie rzeczy ,sprawdz tak jak mowiłem czy jak jest ciepły i mu pocisniesz skazowka temperatury idzie poza srodek lub na czerwone , jesli tak to podejrzewam ktoras z uszczelek pod głowica lub lekko peknieta głowice i idzie troszke kompresji do układu chłodzenia dlatego czasem wskazowka temperatury przekracza srodek i cały czas przypowietrza sie układ chłodzenia co powoduje problemy z ogrzewaniem, sprawdz tak jak pisałem ....
Opublikowano

Dlatego pytałem się o odpowietrzenie, ale mi nie odpowiedział. Czasami warto auto przodem wyżej postawić i wtedy zacząć odpowietrzanie.

Uszczelkę można sprawdzić robiąc test na obecność CO2. Lub jak by waliło kompresją w układ to na zimnym silniku wcześniej puścić korek by resztkę ciśnienia się pozbyć, zakręcić szczelnie, odpalić, przygazować nie za mocno i patrzeć czy wąż szybko nie puchnie. Powinien delikatnie wraz z nagrzewaniem się twardnieć, nie od początku po odpaleniu.