Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Znalazłem dziś dla siebie fajną E90 (320i) z 2005 roku . Samochód jest postawiony na felgach 17 z oponą 225/45/17. Jest to dla mnie za niski profil. W komisie było jeszcze kilka E90 (320d) były na 205/55/16. Tu pojawia się moje pytanie czy mogę zastosować taką oponę w 320i, oczywiście po zakupie mniejszej felgi?

Co z czujnikami ciśnienia jeśli wezmę zwykłą oponę, a nie runflat? Wolał bym mniejsze felgi zwłaszcza że mam komplet zimowek i letnich po jednym sezonie z starego auta.

Jakie parametry powinna posiadać felga 16 do tego auta (rozstaw śrub i osadzenie).

Opublikowano

205/55/16 w większości wyjeżdżało z fabryki (przynajmniej najsłabsze silniki) Nie ma czujników ciśnienia w naszych autach. Kontrola Ciśnienia odbywa się na podstawie średnicy koła. Przy każdej zmianie opon najlepiej zrobić adaptację.

Pozdrawiam

Opublikowano

Super, dzięki za szybką odpowiedz. Na czym polega adaptacja - jak już będe miał mniejsze felgi i gumy na aucie? Pytanie o czujnik jest spowodowane że przesiadam się z Renaut.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie (320i +automat). Do tej pory udało mi się przejechać autem, sprawdzić przelot w ASO oraz sprawdziłem go miernikiem. W poniedziałek jadę do warsztatu i na stację diagnostyczną.

Nie zapalała mi się na postoju lampka w prawym pokrętle klimy REST z falkami – do czego jest ten guzik?

Jak sprawdzić działanie spryskiwaczy lamp?

Opublikowano

Adaptacje cisnienia robi sie przez Komputer pokladowy. Wchodzisz w punkt o cisnieniu, wybierasz "reset" i trzymasz.

Przycisk REST jest do tego ze jak np. w zimie jezdziles autem i masz juz cieply silnik, a potem go gasisz, to naciskajac po zgaszeniu auta ten guzik z nawiewow dalej bedzie lecialo cieple powietrze - az cieple powietrze sie skonczy. Dlatego guzik nie dziala przy zapalonym silniku, nie dziala tez jak silnik sie nie nagrzeje wystarczajaco...

O tym co sprawdzic przy zakupie znajdziesz na forum multum tematow, nie ma sensu zaczynac tej dyskusji jeszcze raz.

O spryskiwaczach sie nie wypowiem bo nie wiem - nie posiadam.