Skocz do zawartości

[E46] Wymiana cewki kompresora klimatyzacji...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :wink:

Chciałem wymienić cewkę bo mi padła i nie załącza sprężarki klimatyzacji ale nie wiem jak zablokować koło żeby odkręcić ta śrubkę w środku tak żeby się nie kręciła razem z nim. Jakieś propozycje :?:

No i czy da radę bez ściągacza później ściągnąć koło żeby dostać się do cewki :?:

Opublikowano
Takie śruby odkręca się udarowo. Domowy sposób polega na uderzaniu w klucz oczkowy młotkiem. Prawdopodobnie cewka powinna wyjść po zdjęciu osłony bez zdjemowania koła pasowego. Tak było w sprężarkach, które rozbierałem ....niestety nigdy w BMW.
Opublikowano

A mi wydaje się że cewka jest w środku tego koła od sprężarki, tzn z tego co słyszałem. Nawet tutaj znalazłem link z poradnikiem tyle że w BMW 5 i cewka jest w środku: http://www.bmw5er.pl/viewtopic.php?t=24681&sid=f7df87a1bc40b316ce7784001d41c246

Najwiekszy problem to właśnie że nie wiem jak odkręcić ta śrubę na środku koła bo wystarczy delikatnie ruszyć kluczem i się kręci całe koło. U mnie jest na torx ta śrubka... :roll:

Druga sprawa że gdy już ktoś mi poleci jakiś sposób jak odkręcić tą śrubę :wink: to czy bez ściągacza uda mi się koło ściągnąć :?: