Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Wymieniałem ostatnio olej i odme i zauwazyłem ze wycieka mi olej z kolektora dolotu. auto ma 140 tys km i już wycieka olej? Jest to moje pierwsze BMW więc proszę o pomoc. Czy są może dostępne jakieś uszczelniacze czy muszę wymieniać cały kolektor? Słyszałem że jest problem z jakimiś klapkami? Poradźcie mi co dalej robić...
Opublikowano

Witaj, najlepiej byłoby zlokalizować skąd cieknie, czy ze wszystkich kanałów, czy z osi klapki, czy tylko z uszczelek. Czyli umyć to miejsce i obserwować.

Celem naprawy, to co byś nie robił i tak musisz dostać się do kolektora, czyli go wymontować (dla sprawnego mechanika na zimnym silniku jest to ok 5-10min roboty). A tam możesz organoleptycznie ocenić stan klapek. Czy się trzymają i jak mocno, ew je oczyścić.

Teraz masz kilka opcji:

a) jeżeli wszystko jest ok, wymienić tylko komplet uszczelek (takich bodajże czerwonawych)

b) jeżeli klapki są w nie najlepszym stanie to masz dwie opcje po których śpisz spokojnie:

-wymiana kompletnego kolektora na nowy wraz ze wszystkimi uszczelkami (wg BMW jest to element eksploatacyjny podlegający wymianie)

-usunięcie klapek, zaślepienie otworów po klapkach i wymiana uszczelek (wymienionych wyżej) - jest obszerny temat w tej kwestii na forum. Ten sposób nie przez wszystkich jest akceptowany, nie mnie to oceniać, niech każdy zdecyduje sam co robić ze swoim autem. Na pewno jeżeli zostanie to przeprowadzone fachowo to na długi czas masz po problemie i nie martwisz się że coś Ci może wlecieć do cylindrów (ew za jakiś długi czas kolejna wymiana tych gumowych uszczelek i śmigasz dalej).