Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, mam problem z oponami na tył. Kilka dni temu stałem się dumnym posiadaczem BWM e39 525D (2001rok). Chłopak, od którego kupiłem auto mam mi jeszcze dowieść komplet kół letnich. Felgi 17 + opony. Problem w tym, że opony na tył są zdarte do drutu. Muszę je dokupić. Wybaczcie głupie pytania ale to moje 1 Beem.

Według niego przy takiej feldze muszą być różne szerokości kapcia. Inaczej kontrola trakcji będzie mi świrować. On jeździł na 235/40 z przodu i 255/40 z tyłu.

Moje pytanie brzmi: Czy faktycznie muszę mieć różne kapcie na tył przód? A jeśli tak to co muszę założyć na przód jeśli te 235/40 przerzucę na tył?

Jeśli będzie to pomocne to sprawdziłem model felgi na tej stronie: http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Model to Styling 16

Będę wdzięczny za każdą sugestię. Jeśli w złym miejscu zamieściłem pytanie to wybaczcie. Jestem zarówno świeżym użytkownikiem tego forum, jak i BMW :)

Opublikowano

Witaj

i jakie kapcie kupiłeś - zrównałeś rozmiar przód i tył czy zostawiłeś dysproporcje.

Pytam ponieważ kupując też miałem na letnich:

- przód - 205/50/17

- tył - 225/45/17

Wszystko to alusie o niskim profilu a kupując teraz świeżynki zrównałem do 205/50/R17 - dziś zmiana więc dopiero zobaczę jak właściwości jezdne ale może jakiś kolega podpowie czy taka zmiana ma jakieś negatywne konsekwence czy będzie git?

Z góry dzia za all podpowiedzi. :roll:

EDIT: poczytałem troszkę na forum i naszła mnie jedna myśl, czy nie będzie problemu za wąskiej oponki do posiadanych alusków - aczkolwiek przód już był na 205 i teraz tylko tył unormowałem do tego poziomu wymieniając 4 laczki.

moja fela to chyba to - http://felgenkatalog.auto-treff.com/?felge=680 - jest zly link ale włąsciwy się nie chce wkleić - jest to styling 32,