Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam problem prawdopodobnie z elektryka lub modułem komfortu.W inpie nie moge połaczyc sie z klima,pilotami,dwa razy udało połaczyc sie centralna elektroniką GM III pokazało bład kabla R(nie mam pojecia co to za kabel)+ short circuit to ground.Podobny bład wywala na zegarach k-busy short circuit to ground pisze ze bład jest cały czas obecny nie mozna go usunac.Nie działa telefon,auto czasem zamyka sie z pilota czasem nie w szczegulnosci po dłuzszym postoju (w nocy).Kostki w zegarach popsikałem wd tak samo moduł.Wymieniłem akumulator na inny i dalej taki sam bałagan.Klimatyzacja nie odpala,mimo ze swieci guzior ze ma działac,telefon tez nie działa.Inpa coraz mniej dostepu ma do poszczegulnych modułów.Co z tym zrobic ??
Opublikowano
Poszperałem po kablach wszystkie wydaja sie byc ok,popsikałem kostki.Raz udało mi sie wejsc inpa w moduł komfortu i tam pokazało bład "cable clamp R on the GM III ",bład sporadyczny.Pytanie co za kabel.Wyciagałem moduł komfortu nic takiego nie widziałem,nie sa opisane przewody
Opublikowano
Jescze jeden bład udało mi sie zczytac inpa w klimatyzacji pisze ze "additional heater short circuit to ground",webasto mam odłaczone przez wyciagniety bezpiecznik w bagażniku,kosci sa powpinane.Webasto odłaczyłem bo czujnik temp. pokazywał 125 C i swirowało
Opublikowano

E R R O R M E M O R Y R E P O R T -------------------------------------

Date: 04/19/13 16:48:35 ECU: IKI JobStatus: OKAY Variant: IKI-------------------------------------------------------------

RESULT: 2 errors in error memory !-------------------------------------------------------------

135 K bus

Error frequency : 114

Short circuit to batt+ Error present Sporadic error-------------------------------------------------------------

190 light module-EEPROM error

Error frequency : 38

Invalid working area Sporadic error =============================================================

Opublikowano
Właśnie miałem Ci napisać, że być może zwarcie jest od webasta bo tam w nadkolu często robi się syf i wilgoć. Ogólnie bezpiecznik wszystkiego nie załatwi (odcina zasilanie, ale nie odcina linii diagnostycznej!) bo Ty widać masz zwarcie na linii diagnostycznej co w e39 często się zdaża. Sprawdź dokładnie tą wtyczke od webasto, odłącz ją i najlepiej zaizoluj, żeby tam syf nie leciał, jak to nie pomoże to ja bym zanurkował pod schowek pasażera, jest tam zbiorcza rozdzielnia linii K i można ładnie sobie odpiąć wszystkie moduły bez ich wyjmowania i pokolei podłączać i patrzeć kiedy stracisz komunikacje, wtedy będziesz wiedział co robi zamieszanie :cool2:
Opublikowano
Udało sie w końcu znalezc przyczyne,wszystko hula jak trzeba:klima,piloty,mrugaja kierunki zam/otw.Pokasowałem błedy bo wkoncu mogłem cos zrobic inpa.Odpiołem to nieszczęsne webasto i nagle wszystko sie wyjasniło.Jest zwarcie najpewniej w sterowniku webasta bo kosci sa w porzadku.Zabezpieczyłem izolacja kosci.Dzieki kolego MateuszCHUDY miałes racje ze to bałagan robi na linii K no i Stefano tez miał racje.Ile kasy w portfelu zostało? Masakra,Pozdrawiam