Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Czy ktoś z Was podłączał już prostownik do ładowania akumulatora? Jeśli tak to czy może mnie ktoś oświecić?

Mam prostownik CTEK (bradowany przez BMW) - była z nim kupa kabelków i żadnej :duh: instrukcji jak podłączyć...

Widziałem kiedyś u dealera jak taki sam był podłączony jednym przewodem (a nie jak zwykle dwoma) gdzieś pod maską (akumulator X3 ma z tyłu) - zaglądałem w X-ksie gdzie może być wtyk pod maską, ale nie znalazłem... :mad2:

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Kable muszą być dwa :-). Pod maską jest specjalny "kołek +". "-" podłączasz do masy pojazdu. Na stronie 262 w instrukcji jest na temat awaryjnego rozruchu i na obrazkach jest pokazane co jest i gdzie. CTEK ma jeden kabel, ale po wpięciu odpowiedniej końcówki robią się dwa, sprawdź :-)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ładowarka z BMW (CTEK) ma standardowo wyjście typu zapalniczka - pytanie czy można podłączyć go tylnego gniazdka i będzie ładować?

http://mbworld.org/forums/attachments/cls55-amg-cls63-amg-w219-w218/198013d1292031654-can-i-use-bmw-battery-conditioner-my-cls55-image2.jpg

Z tego co czytałem na innych forach - zapalniczka przy konsoli centralnej nie nadaje się do ładowania.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Gniazdko (to w bagażniku) zapalniczki jest aktywne tylko jak jest włączony zapłon, więc to nie do końca wygodne. Ja mam ładowarkę CTEK i tam jest możliwość podłączenia kilku różnych złącz/przejściówek. Jest też takie do zapalniczki, ale mam też normalne "krokodylki".
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie wiem czy w ogóle powinno się ładować akumulator przy włączonym zapłonie... poza tym o ile pamiętam, po kilkunastu (chyba 15 min.) nieaktywności - zapłon gaśnie, jak nie ma żadnych akcji ze strony kierowcy.

Do tej ładowarki jest zestaw kabli z przejściówkami, ale wyglądają "podejrzanie" bo nie ma krokodylków tylko jakieś wtyki.... :mad2:

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Ładowarka z BMW (CTEK) ma standardowo wyjście typu zapalniczka - pytanie czy można podłączyć go tylnego gniazdka i będzie ładować?

http://mbworld.org/forums/attachments/cls55-amg-cls63-amg-w219-w218/198013d1292031654-can-i-use-bmw-battery-conditioner-my-cls55-image2.jpg

Z tego co czytałem na innych forach - zapalniczka przy konsoli centralnej nie nadaje się do ładowania.

Mam taki sam prostownik.

W komplecie są kabelki z nowym specjalnym gniazdkiem (i bezpiecznikiem) do podłączenia bezpośrednio do akumulatora i wtedy jest komplet podłączeniowy... Gniazdko montujesz gdziebądż w kufrze.

Aha, a wtyczka "zapalniczkowa" ma zdejmowany kapturek - do dopasowania.

To jest bardzo dobry prostowniczek bo nie niszczy akumulatora.

• Moderatorzy
Opublikowano
@Macznik: byłbyś tak miły i zrobił zdjęcie po podłączeniu? Wolałbym niczego nie spalić za pierwszym razem... Z góry dziękuje za pomoc.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Zrobię zdjęcia jutro (w niedzielę) bo dzisiaj po święconce ździebko mnie "połamało" i nie mam siły iść do garażu (jakieś 60 metrów po kocich łbach, nie mam szans)... :oops:

Jak pisałem - podłączyłem te dwa kable zakończone gniazdkiem bezpośrednio do akumulatora i ładuję sobie w razie potrzeby...

Gniazdka zapalniczkowe (i te w aucie i takie w bagażniku do lodówki) do ładowania akumulatora się nie nadają, dlatego ten prostowniczek ma swoje kabelki ze swoim gniazdkiem.

• Moderatorzy
Opublikowano
Dziękuje, nic pilnego. Jak będziesz na chodzie i mógł strzelić jedna fotkę będzie super.

Będziesz Miał Wydatki