Skocz do zawartości

316 - dziwny problem z odpalaniem auta.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam dość dziwny problm z odpalaniem auta. Nawet nie wiem jak to opisać w wujku google żeby poszukać o co chodzi, ale najpierw krótki opis zdarzeń...

Cały problem rozchodzi się o to że generalnie to samochód pali igła ;], ale są wyjątki tzn. jak przekręcam kluczyk na ostatnią pozycję, czyli odpalenie rozrusznika to jest kompletny brak reakcji, kontrolki palą się normalnie jak gdyby nigdy nic, a atku nawet brewka nie tyknie, nawet nie zakręci...na początku pomyślałem kostka stacyjki no to wymieniłem ale dalej brak reakcji i tu nagle stwierdziłem że może klemy są brudne na akumulatorze, no to zdjęłem klemy ładnie wyczyściłem sprayem do stykó itp, założyłem i pale autko no i działa, myślę super problem rozwiązany ale odpalił siętak z pięć razy i znowu to samo kontrolki nie gasną a autko nawet nie drgnie, no to myślę że znowu ten akumulator ale klemy czyste więc odłączyłem tylko "-" klemę i odrazu podłączyłem, iskra poszła auto pali...ale sytuacja pojawia się coraz częściej...a zapomniałem napisać że rozrusznik był regenerowany : elektromagnes, bendiks, szczotki...i to nie dalej jak 3 tyg temu...

Pomyślałem więc że może elektryka, ale na tym sięnie znam, więc prosze was o pomoc...

Cały problem może nie jest dużym problemem ale raz zdarzyło mi się że za szybko puściłem sprzęgło auto zgasło a stałem na jednej z bardziej ruchliwych ulic w Białymstyoku...

Opublikowano
Szczerze mowiac sam jestem ciekaw, mialem taki sam problem ze swoja poprzednia e36, do dzisiaj sie zastanawiam co moglo byc nie tak;)
Opublikowano
też miałem taki sam problem ale znikł, po wymianie czujnika położenia wału (nie wiem czy to przypadek) głównym problemem było to że auto nie dostawało napięcia na pompkę paliwa więc wymieniłem czujnik lecz zauważyłem że dodatkowo znikną problem z tym co ty masz :]tak w nawiasie sprawdź masę silnika. pozdro
czarno... nisko... i szeroko...BMW Bokiem Możesz Wszędzie
Opublikowano
dziwny przypadek ale może być coś z masą sprawdź mase od aku do karoserii jak nie pomoże to chodź to mało prawdopodobne obudowe rozrusznika i bloku silnika przeczyść bo może nie masuje dobrze, rzadko się tak zdarza ale miałem taki przypadek u kolegi w lanosie ze przez to nie działał rozrusznik a i spróbuj przełożyć aku może to jego wina
Opublikowano
A czy ktoś mógłby pstryknąć fotkę gdzie szukać tej masy bo opis 'od silnika do masy obok poduszki silnika' nic mi nie mówi :)
Opublikowano
jesli masz kolego kable do odpalania auta to weź od akumulatora mase i druga lapka zlap dobrze gdzies na silniku, jesli bedzie palil od szczala to na bank masa, ja mam u siebie tak ze mam za slaba mase, ( auto w kapitalce ) ale jak czasem potrzebuje przestawic to jest identycznie tak jak piszesz, biore kable od kielicha czyt. śruba od amorka i kabel rozruchowy do silnika i pyk pali bez problemu :)spróbuj tak jeszcze jak pisze, a co do masy z podluznicy do lapy silnika to jak stoisz przed autem z przodu to otwórz maske i po lewej stronie na dole kolo łapy silnika bedziesz widzial taki gruby kabel masowy ;) najepiej to z kanalu zoabczyc,
Opublikowano
zlokalizowałem...cały postrzępiony...jutro idzie do wymiany...muszę kupować jakiś specjalny kabel czy wystarczy zaizolowana linka np. kabel do zasilania windy w bloku ? ;]
Opublikowano
no to tak jak mówiłem ;) skombinuj porządny gruby miedziany kabel, od byle czego, nawet od spawarki i montuj xD
czarno... nisko... i szeroko...BMW Bokiem Możesz Wszędzie
Opublikowano

Po wymianie masy problem nadal istnieje...pojawia sie rzadziej ale nadal jest...czy to moze Byc jakis przekaznik sterownik albo Cos podobnego?

Dzisiaj Zauwazylem takze ze nie ma znaczenia ktora kleme zdejmuje cos sie jakby restartowalo i pali na dotyk dodatkowo resetuja mi sie ustawienia radia i licznika ktory mierzy krotka odleglasc

Opublikowano
Jeżeli komuś się to przyda to znalazłem winowajce tego zachowania. Regulator napięcia alternatora, po wymianie na razie wszystko jest dobrze a te dziwne zachowanie jak na razie nie wystąpiło ponownie :)
Opublikowano
Mowi sie nie chwal dnia przed zachodem slonca :) jednak problem nadal wystepuje ale tym razem pojechalem do dobrego elektryka ktory po rozkreceniu plastikow pod kierownica zobaczyl ze sa tam elementy starego alarmu...i jakis tam przekaznik sie zawieszal. Teraz mam wszystko zrobione jak w fabryce...mowi ze teraz bedzie dobrze :)