Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeżdżę moją nową X3 od kilu dni :D . Jest to mój pierwszy w życiu automat :D . Mam niestety jeszcze nawyki kierowcy z manuala :( .

1. Czasami w czasie jazdy w trybie automatycznym D ręka biegnie do joysticka i potrąca go do przodu. Wtedy włącza mi się pozycja N. Zaznaczę ze "potrącając" przypadkowo dźwignię nie dotykam przycisku z boku. Czy to jest normalne, ze z trybu D na tryb N mona tak zmienić? Czy to jest w jakiś sposób szkodliwe dla skrzyni takie przypadkowe włączenie trybu N?

Dodam, ze jak się zorientuję to pociągam za drązek te bez wciskania przycisku z boku i włącza mi się tryb D.

2.Jak wyłączać silnik, zeby od razu zapalało się światło wewnętrzne-ja na razie robię tak: pedał hamulca wciśnięty naciskam Stop, wyłącza się silnik radio gra, puszczam pedał hamulca i naciskam przycisk Stop jeszcze raz gaśnie radio włącza się oświetlenie wnętrza. Czy nie da się tego zrobić tak jakoś za jednym dotknięciem przycisku Stop?

3.Jak włączam samochód to na iDrivie czasami pojawia mi się logo BMW takie samo jak na małym wyświetlaczu przy zegarach a czasami wcale nie pojawia się logo BMW.

Za to zawsze na iDrivie włącza mi się profil i muszę go zatwierdzić strzałką w lewo zeby widzieć to co było przed wyłączeniem auta ostatnim razem.Czy ten typ tak ma?

4. Czy Auto Hold trzeba uaktywniać po kazdorazowym uruchomieniu silnika?

5. Czasami jak włączam silnik i ruszam to hamulec postojowy sam odpuszcza a czasami auto kaze mi wyłączyć to ręcznie-od czego to zalezy?

Opublikowano

ad1 Często jeżdżę naprzemiennie - w trybie automatycznym i ręcznym (np przed wyprzedzeniem dobieram bieg a potem wracam do A). W efekcie zdarza mi się zapomnieć w jakim trybie jadę i ręka sięga do wajchy (nie mam łopatek) - i też w czasie jazdy przełączam na N. Wg mnie bez sensu, że nie dali blokady na N tylko z hold'em. Słyszałem opinie, że psuje się skrzynia od tego, ale nie wiem jak to wygląda w tym modelu

ad2 2x start/stop

ad3 Ja nie mam żadnych profili na szczęście :duh:

ad4 Nie używam

ad5 Jw., wyłącz to w cholerę i po sprawie :8)

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

2. Pokombinuj w ustawieniach w menu konfiguracji. U mnie włącza się światło w środku po wyłączeniu zapłonu, więc to musi być ustawialne.

3. Też mam wprowadzone profile i nie mam przy włączaniu silnika konieczności ustawiania (potwierdzania). Prawdopodobnie znowu kwestia konfiguracji - pogrzeb tam.

4. Tak, podobnie jak wyłączenie Start-Stop silnika.

5. Chyba nie powinien odpuszczać? U mnie tak nie robi. Za to odwrotnie, nie za bardzo wyczuwam kiedy hamulec postojowy sam się załącza. Chyba tylko wtedy, gdy wyłączę silnik na aktywnym auto-hold.

W sumie jeżdżę już dwa lata i nie zwróciłem dokładnie uwagi na te sprawy...