Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zmagam się z problemem zakupu skrzyni do 7er z silnikiem 3.0 v8 z 95 roku. Obecnie siedzi skrzynia o końcówce numeru 092, znalazłem na allegro skrzynie z takich samych modeliale o troszke innym oznaczeniu np 087 - na zdjęciach nie różnią się niczym oczywiście są to 5HP18. Poszukuję odpowiedzi na pytanie: czy zamiast 092 mogę zastosowac np 087? Niby z wyglądu się niczym nie rożnią a w internecie bardzo ciężko znaleźc konkretną odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

zacytuje ci wypowiedz usera z innego forum , w sprawie skrzyń o różnych końcówkach rev

A5S 440Z to 5HP24 i jest wiele "modeli" (MODEL-NO.)

Numery ZF całych skrzyń to 1058 000 XXX, gdzie XXX to 005 ... aż do 034 (ale nie po kolei)

Generalnie trzeba by znaleźć taki od identycznego modelu, lub z grupy numerów montowanych do BMW -- czyli 016, 021, 022 i jeszcze kilka (dane dla USA, więc dla europy może być kilka więcej).

Jak wtyczka pasuje, to jest duża szansa na sukces.

Jeśli sterownik zostaje Twój, to niech koniecznie wykasują adaptacje skrzyni.

To jest "rewiżyn 21" czyli 1058 000 021, którą montowali jako przedostatnią poprawkę 5HP24.

Montowana w BMW od września 1998.

Jeśli oryginalnie w Twoim aucie była też 021, to śmiało pakuj i tylko niech Ci zresetują adaptacje.

Jeśli miałeś 016, to różni się oznaczenie konwertera:

021 -- N35

016 -- L35

oprócz tego różni się konstrukcyjnie i w sterowaniu, więc fajnie byłoby mieć razem z elektroniką EGS.

Podobno są zamienne, ale ja bym zalecał ostrożność. Może nie chodzić dobrze mimo skasowania adaptacji.