Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=72&t=117890

Witam wszystkich.

Mam BMW e39 525i sport z grudnia 2001r.

Przebieg 112tyś mil.

Miałem problem z hydrauliuka bo klepała.Szklanki zostały zmienione i wszysko było ok.Zrobiłem 300mil i zaczeła klepać znowu.Mechannik wyczyścił jakis rezystor podcisnienia do hydrauliki i wszystko powróciło do normy.Zrobiłem pełny servis miesiac temu i od tego czasu zrobiłem 1600km i brakowało 3L oleju w silniku hudraulika zaczeła klepać znowu i wystapilo szarpanie silnika na drógim i trzecim biegu.Po dolaniu oleju wszystko wrócilo do normy.

Jaka może byc przyczyna że bierze olej przy takim przebiegu?Gdzie szukać od czego zacząć żeby nie wyrzucic pieniedzy na daremno.

Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam czytajacych.

Angielscy mechannicy to patałachy :mad2: Nie ma to jak polski mechannik.

Opublikowano

jazda z tak niskim stanie wykańcza silnik i to jeszcze bardziej wzmaga branie oleju. jak nie zauważyłeś że brakuje aż 3l :duh: ?

Odmę wymieniałeś kiedyś? Kopci rano albo jak na ciepłym gazujesz do 4-5tys?

Jaki masz olej? Firma i lepkość?

Ile jeździsz na oleju?

Przegrzałeś kiedyś silnik?

Odpowiedz na te wszystkie pytanie i będziemy myśleli dalej

Opublikowano

Olej 10w 40 syntetic ale nie pamietam jaka firma castrol chyba.Na oleju jezdze do 8000km i pelny servis zaraz robie.

Nie przegrzałem nigdy silnika.

Mechanik tez gadal o odmie.

Jak jest ciepła to tak lekko kopci ale mi sie wydaje ze to normalne.

Opublikowano

Zależy na jaki kolor kopci. Pewnie na niebiesko przy tak wielkich poborach. Ogólnie castrol nie jest polecanym olejem.

Odmę zmień na początek.

Kiedy kupiłeś auto? Może miało już przegrzewkę i uszczelnienia wywaliło. Wycieków też żadnych nie ma?

Auto powinno jeździć na syntetycznym a Ty masz półsyntetyka, ale to nie usprawiedliwia tak wielkich poborów oleju. Jazda z połową oleju też na pewno zrobiło swoje i odbiło się w jakimś stopniu na silnik.

Opublikowano

Nie zauważyłem ze brakuje oleju bo zawsze od wymiany do wymiany był stan.Dopiero od czasu jak zaczeła mi klepac hydraulika to od tego czasu sie dziwne rzezcy dzieja typu olej znika :D

Auto kupiłem 3 lata temu i jestem z niego bardzo zadowolony nie było nigdy problemu z ciśnieniem oleju i poborem oleju.

Mówisz ze odme zmienic na poczatek - ok

A jaki olej proponujesz??

Czytałem na forum i ludzie leja jakis modul......

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.