Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Programowanie licznika nic w tym przypadku nie da. Sprawa wygląda na taką, że licznik nie komunikuje się z modułem świateł i stąd brak kontrolek. Rozwiązania są 3:

1. Uszkodzony licznik (może kiedyś ktoś próbował kręcić i zrobił to niefachowo)

2. Uszkodzona linia k (kbus) przez co zakłócona jest komunikacja pomiędzy licznikiem, a pozostałymi modułami

3. Uszkodzony moduł świateł (mało prawdopodobne jeżeli wszystko działało na poprzednim liczniku)

Pierwsza rzecz do sprawdzenia to oczywiście błędy. Należy sprawdzić czy komputerowi uda się połaczyć z jakimkolwiek modułem na kbus czyli np. moduł komfortu, moduł świateł, klimatyzacja itp.)

ABS w e39 od drugiej połowy 19998r. działa na szynie CAN i nie ma nic wspólnego z kbus a więc raczej nie zakłóci kontrolek, które sygnalizuje LCM i wtedy wyświetlane są na zegarach.

Narysowałem Ci prosty schemat blokowy, w którym masz idee działania systemu diagnostycznego. Tak więc zegary jeżeli są walnięte to nie wpuszczą Cie (lub zegary nie skomunikują się) z resztą modułów (stąd brak kontrolek) aczkolwiek z samymi zegarami dasz rade się połączyć laptopem, ale również może to być poprostu walnięty kabelek oznaczony jako KBUS (wszystkie modułu rozmawiają na jednym tym samym kablu). Natomiast sterownik ABS znajduje się przed zegarami na innej szynie i nie ma wiele wspólnego z np. modułem świateł.

Ja obstawiam walnięte zegary które kupiłeś.

http://img195.imageshack.us/img195/5001/beztytuuvbp.png

Opublikowano
no teraz to już nie wiem a jak sprawdzić czy te zegary działają? Bo poprzednie zegary działały nie licząc prędkościomierza i obrotomierza to wszystko działało po odłączeniu aku na 15 minut przestał działać teraz mi nic nie pokazuje ;/
Opublikowano
Podjechać na komputer jeżeli nie masz swojego i sprawdzić komunikacje z modułami tak jak powiedziałem wcześniej. Brak kontrolek jest spowodowany brakiem komunikacji z LCM ale trzeba sprawdzić czym spowodowany jest ten brak komunikacji! Tak więc aby wiedzieć czy to brak komunikacji na całej linii czyli tak jakbyś na rys. poniżej licznika przeciął tą linie, czy tylko brak komunikacji z LCM. Dowiesz sie tego próbując się połączyć z innymi modułami na tej linii czyli np. klimatyzacja. Jeżeli nie bedziesz mógł sie z nimi połączyć wtedy trzeba szukać gdzie połaczenie sie przerywa! czy jeszcze w zegarach czy na kablu.
Opublikowano
a moglby mi ktos krok po kroku opisac jak wejsc w inpa w te rozne moduly bo ja posiadam inpa od nie dawna i mam ja po niemiecku umiem wejsc w silnik tylko :P
Opublikowano
jutro bede jechac do firmy co sie tym zajmuja wiec moze juz jutro bede wiedzial o co chodzi az sie boje co wymysla bo dzis probowalem wejsc w klimatyzacje i sie nie udalo
Opublikowano
Jeżeli masz stare zegary w których jest z tyłu moduł dokładany tak jak wysłałeś te z allegro to ja o tych starych wiem nie wiele, ale kiedyś gdzieś czytałem że jak padnie mechanika w zegarach czyli tak jak w twoich np. obrotomierz to wystarczy kupić drugie i przełożyć do nich swój stary moduł który ma w swojej pamięcie wszelkie dane takie jak VIN i kodowanie do auta.
Opublikowano
tylko ze ja kupilem ten samochod z niedzialajacym licznikiem i nie wiem czy poprzedni wlasciciel przerobil to na 3 kostki sam czy po prostu tak bylo wiem tyle ze mial dawce anglika i z niego przelozyl caly silnik i chyba okablowanie i tu jest problem ;/
Opublikowano
Jestem po wizycie u elektryka okazalo sie ze jak sprawdzalem bezpieczniki to jeden zle wpielem licznik dziala tzn pokazuje ilosc paliwa temperature predkosc tylko nie dziala mi obrotomierz moze ktos mial podobny problem i wie w czym jest problem dodam tylko ze jak podlacze inp i wejde w jej opcje to widze obroty silnika
Opublikowano
Witam ponownie mam takie pytanko czytalem gdzies ze niby impuls do obrotomierza idzie z alternatora to prawda?i jakie powinno byc napiecie alternatora na biegu jalowym u mnie wynosi one 13.2 wiem ze jest za niskie ale jakie musi byc dokladnie ?