Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam niemały problem, mianowicie, w czwartek oddałem auto do mechanika aby wymienił amortyzatory, zwrotnice lewą przednią, oraz gumy od stabilizatorów. Mechanik wszystko wymienił, dodatkowo doszedł do wymiany zacisk hamulcowy lewy przód.

Po wymianach odbieram samochód i okazuje się, że auto nie nie chce zmieniać biegów ! na trybie D wrzuci 1 i 2 bieg i koniec. na S tak samo, obecnie muszę korzystać jedynie z tiptronicku. Lecz jak przyspieszam tempomatem to autoamt biegi zmienia normalnie.

I tutaj moje pytanie , co ten mechanik mógł za przeproszeniem spierdzielić mi, że ten automat tak się zaczął zachowywać ?! Mechanik oczywiście twierdzi że nic nie zrobił, że to nie jego wina ;/

Sterownik ABSu mam do wymiany/naprawy, więc kontrolki mi się cały czas świecą, więc ja sam tego sprawdzić nie mogę. Ale tutaj moje pytanie, czy przy wymianie zwrotnicy musiał on demontować czujnik ABSu ? może uszkodził ten czujnik ? czy to nie ma nic wspólnego z automatem ? pomyślałem sobie, że może automat zbiera jakieś sygnały prędkośći z tego koła ?

Proszę o odpowiedź, i może jakieś podpowiedzi, co mógł ten mechanik mi uszkodzić, że ten automat tak zaczął się zachowywać ?

Opublikowano

Pewnie że czujnik abs ma znaczenie. Koledzy posiadający automat przy błędzie czujnika (nie powiem w którym kole bo nie pamiętam) mięli problemy z automatem.

Przy wymianie zwrotnicy musiałeś się liczyć z uszkodzeniem starego zapieczonego czujnika i winić mechanika raczej nie można bo w większości przypadków czujnik trzeba rozwiercać by go wyjąć.

Najpierw uporaj się ze sterownikiem ABS bądź czujnikiem dopiero szukaj dalej