Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam prośbę o podpowiedź. Posiadam głośnik lanzar max pro 124d 1600 watt i wiem że drzemie w nim moc , ale jakoś nie moge jej wykrzesać, ponieważ nie wiem jak go poprawnie podłączyć do wzmacniacza carpower 2/250 700watt. Problem polega na tym że nie mam instrukcji obsługi do głośnika a na głosniku nie ma z tyłu na pisane gdzie jest plus a gdzie minus , głośnik jest dwu cewkowy. Proszę o jakiś schemat lub foto albo rysunek jak go podłączyć aby dobrze trąbił . Oto specyfikacja sprzętu :

Wzmacniacz •

• Moc max: 700W

• Moc RMS 2Ohm: 2 x 200WRMS

• Moc RMS 4Ohm: 2 x 125WRMS

• Moc w mostku 4Ohm: 1 x 400WRMS

• Pasmo przenoszenia: 10-25 000Hz

• Impedancja obciążenia (min.): 2Ohm

• Czułość wejściowa (line): 0.2-6V

• Separacja kanałów: > 55dB

• Stosunek S/N: > 85dB (A)

• THD: < 0.025%

• Dolnoprzepustowe: 30-250Hz, 12dB/okt.

• Górnoprzepustowy: 60-1 200Hz, 12dB/okt.

• Bass boost: 0-12dB/50Hz

• Napięcie pracy: 10-16V prąd stały /60A

• Połączenia: terminale śrubowe

• Liniowe: 1 x RCA L/P

• Głośniki: terminale śrubowe

• Wymiary: 255x65x352mm

• Waga: 4.7 kg

Głośnik

• Black Non-Pressed Paper Cone

• Specially Treated Foam Edge Suspension

• Stamped Steel Basket w/Hex Key Input Terminal

• Bumped Vented Motor Structure

• Custom Designed Rubber Magnet Boot

• 2'' Dual Layer High Temperature Kapton Voice Coil

• 80 + 80 oz. Heavy Double Stacked Magnet Structure

• 1600 Watts Peak Power

• Dual 4 Ohms Nom. Impedance

• Fs: 40Hz, Qms:5.0, Qes: 0.90, Qts: 0.75, SPL: 84(dB), Vas: 5.204(Cuft)

• Mounting Depth: 5.76"

• Sold as : Unit

Bardzo proszę o pomoc , ponieważ jak na ta moc to nie gra super w moim kombi e46.

Pozdrawiam Michał

Opublikowano

Witam,

Jeżeli jest to dwu-cewkowy głośnik i chcesz go podłączyć pod Carpower Power 2/250, to najbezpieczniej będzie jak podłączyć każdą cewkę osobno pod każdy kanał we wzmacniaczu, ustawisz na mono i odpowiednio wysterujesz.. Możesz też połączyć cewki równolegle i podać na mono do wzmacniacza, ale może się wzmacniacz zagotować, bo będzie miał obciążenie 2ohm, a z tego co pamiętam Power 2/250 nie był stabilny w mostku na 2Ohmy.

A jak masz podłączony sygnał z radia do wzmacniacza ? Podłączony jest pod fabryczne radio ?

Matias
Opublikowano

Radio mam clariona , ale juz po temacie , tak przekąbinowałem że odkleiła sie cewka w głośniku i charczy . No coż na spalonym glośniku sie człowiek nauczy !!! heheh teraz chce kupic cała skrzynie gotowa grającą w 4 omach zobacz czy to bedzie dobrze grało z moim wzmacniaczem ?

http://allegro.pl/lanzar-max-12-max12-atomowy-bass-500rms-megapromo-i3005599839.html

Wzmacniacz przy mostku ma 4 omy .

Jeśli coś kumasz w tym temacie to proszę o rade czy to bedzie dobrze stroiło w aucie przy wzmacniaczu carpower 2/250 i tej skrzyni ?

Pozdro i z góry dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla mnie Lanzar to festyn pod remizę, realna moc to 50-75% tego co podają, a za 350zł to możesz kupić fajny zestaw w drzwi przednie.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Tak jak pisze pete_wwa - Lanzar to bardzo przeciętny sprzęt nie reprezentujący nic poza robieniem hałasu...

Napisz ile chcesz wydać na skrzynkę oraz jaką muzykę słuchasz a przedstawię Ci kilka wariantów...

Matias