Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem (już dość długo).

Ogólnie radio, w tym cd, tv, głos z navi pracuje z przerwami.

Często się zdarza że nie działa kilka dni. Czasem przerywa na parę minut, czasem na trochę dłużej. Piszę bo już trzeci dzień nie mogę sobie niczego posłuchać. :(

Zauważyłem, że często tracę dźwięk jak np. wjadę w jakąś dziurę!!! :8)

Ostatnio był taki przypadek, że przy nie działającym dźwięku ktoś mocno zamknął bagażnik i nagle wszystko zaczęło działać :dance:

Podejrzewam, że coś pewnie nie łączy na stykach, jakieś kable czy coś takiego. Niestety nie wiem jak się tam dostać :( podobno trzeba mieć jakiś przyrząd, żeby wyjąć czytnik navi.

Jeśli ze stykami jest wszystko w porządku to pewnie samo urządzenie zwane radiem jest do wymiany :mad2:

Ile takie radio może kosztować, i czy są jakieś inne opcje dlaczego mogę tracić dźwięk??

Pozdrawiam

AP
Opublikowano

Aby wyjąć czytnik - wsadź dwa pręty o średnicy ok. 3mm (np. elektrody ;) ) w otworu po boku czytnika i go wyciągnij. Tuner radia masz całkiem głęboko za wszystkimi bebechami w boczku, za matą izolacyjną - tuż przy zewnętrznej blasze lewego błotnika.

Wygląda, ze masz przerwy na stykach (troszkę wątpię, ale kto wie ...) lub tuner radia wewntątrz ma jakieś "problemy". Pooglądaj dużą wtyczkę przy tym tunerze oraz dwie mniejsze które są "w niej", ale jak Ci przerywa przy różnych żródłach dźwięku (CD, TV, Navi, radio), to raczej coś w radiu lub wzmacniaczu (jeżeli go masz). Wzmacniacz jest pod czytnikiem na pionowo z radiatorem (jeżeli masz lepsze nagłośnienie ze wzmacniaczem...). Ale jak ginie całkowicie dźwięk (a nie np. tylko w któryś głośnikach) to dość prawdopodobne, że to radio, ewentualnie wzmacniacz ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Udało mi się tam dostać - z małą pomocą, ale i tak było ciężko :modlitwa:

Musiałem prawie wszystko wyjąć

Okazało się, że wiązka kabli dochodzących do radia jest uciskana przez zwinięty fragment jakiejś izolacji, gr. ok.3mm konsystencja smoły albo lepiku :D i przez to miałem przerwy w dostawie dźwięku :D

Nie wiem czemu ta izolacja ma służyć, ale to nie istotne. Zawinęła się prawdopodobnie pod wpływem ciepła, też nie wnikam skąd to ciepło:8)

Ważne, że nie było problemu z elektroniką :D

Wzmacniacz jest pod czytnikiem na pionowo z radiatorem (jeżeli masz lepsze nagłośnienie ze wzmacniaczem...).

Niestety nie mam żadnego wzmacniacza nad czym bardzo ubolewam

AP
Opublikowano

Dostęp do tunera radia w E38 jest rzeczywiście dość ciężki ...

Czyli rozumiem, że jest wszystko OK - jeżeli tak, to się cieszę ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

chciałbym odświeżyć troszeczkę temat mnie męczy taki przypadek że generalnie wszystko gra nie przerywa ale nie grają wszystkie głośniki czym to może być spowodowane radio ? czy mam wzmacniacz nie wiem rok 2003 radyjko becker proszę o pomoc pozdrawiam

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam. Wiem ze temat bardzo bardzo stary ale "na temat" mam e38 z 95 roku z mk1 bez dsp. Tuner hifi na 8 glosniakach nokii ( nie ten podstawowy busines na 6 :) )

problem jest taki, ze wzzystkie glosniki po prawej stronie graja normalnie nie orzerywaja itp problem jest z kewa stroną a konkretniej z tylnym glosnikiem wraz z tweeterem ze dzialaja ale po jakims czasie tak strzelaja jakby zwarcie bylo wysteouje podczas ajzdy wiec odlaczylem ten glosnik. Problem tez jest z tymi od kieroecy dziwna sytuacja jest taka, ze czasem przerywa skrecajac np w ptawo jest dzwiek a w lewo wlasnie jakby styku nie mialo. Wiem ze w tym wzmacniaczu jest osobne wyjscie na akzdy glosnik lecz nie wiem w czym jest problem..

Pozdrawiam i dziekuje z góry :)