Skocz do zawartości

1.8 is m44 srednie spalanie 6.3 l/100km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem ze swoim wozem ktory polega na tym ze komputerek spalania pokazuje max 6.3 l/100km.

Auto to e36 compakt kupilem go bez komputerka tak wiec musialem go dokupic i jest to podobno z wersji 316 wedlug poprzedniego wlasciciela i teraz moje pytanie czy da rade jakos przeprogramowac ten sprzecik pod moja wersje silnikowa??

Opublikowano

viewtopic.php?f=15&t=145483&hilit=e36+compact

Ustawianie opcji OBC (korekta spalania): Tych ustawień i korekt nie próbowałem w moim aucie, przedstawiam poniżej tylko tłumaczenie na język polski najważniejszych wskazówek.

Menu korekty spalania jest dostępne po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisków S\R i "zegarka" na kilka sekund (2 sekundy). Manetka kierunkowskazu (BC) pozwala na poruszanie się po menu. Podczas zaznaczenia odpowiedniego menu, przycisk S\R powoduje wejście do danego menu (podmenu). Przycisk "zegarek" dokonuje zmianę opcji, następne naciśnięcie przycisku S\R zapisuje zmiany, a BC na manetce anuluje zmiany.

Poprzez te menu można zamienić:

# 01: Format czasu z 24h na 12h.

# 02: Test wyświetlacza, pokazuje on wszystkie możliwe symbole.

# 03: Korekta spalania, domyślnie jest ustawiona wartość 1000.

# 04: Wyświetlacz pokazuje LSP a gong piszczy. Nie można nic zmienić, nie wiem po co to jest.

# 05: Format temperatury, nie w każdym OBC jest ta funkcja. Pewnie chodzi o stopnie Celsjusza i Fahrenheita.

Jak zmienić wielkość spalania na OBC:

Potrzebujemy do tego trzech wartości:

1. Wartość jaka jest pokazywana przez OBC, np 9 l\100 km. (do wzoru=zużycie paliwa [zp]).

2. Aktualna wartość spalania np. 8.43 l\100 km. (do wzoru=aktualne zużycie paliwa [azp]).

3. Aktualne ustawienie OBC w menu nr 3. Domyślnie wartość 1000. (do wzoru= domyślne zużycie 1000)

Mając te wartości można obliczyć nowe zużycie paliwa i wpisać je do OBC. Oto wzór jak to obliczyć:

nowe zużycie paliwa= domyślne zużycie*azp/zp, na liczbach wygląda to tak: nowe zużycie = 1000*8.43/9 = 937

Teraz można to wpisać w menu # 03 i mamy aktualne zużycie paliwa dla naszego samochodu.

Jak obliczyć spalanie chyba każdy wie.

pzdr