Skocz do zawartości

e38 728iA Brak kontrolki Check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna posiadam BMW 728iA z 1996 roku, zauważyłem że kontrolka check engine w ogóle się nie świeci nawet w trakcje testu zegarów co zresztą ma również miejsce w tym filmiku:

.

Na zapłonie, czy też zaraz po uruchomieniu silnika również "check-a" nie widać. Stąd moje pytanie, czy jest możliwość że w e38 przed liftem ta kontrolka nie istniała ? W książeczce serwisowej, tam gdzie wszystkie kontrolki są opisane nie ma ani słowa o check engine :

http://img109.imageshack.us/img109/4501/jevo0.jpg

Proszę o pomoc.

EDIT:

Z innego forum dowiedziałem się właśnie że kontrolka check engine nie występuje w modelach przed liftem i nie zostaniemy poinformowani w żaden sposób np. o złych odczytach sondy lambda. Także temat do zamknięcia.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Mam e38 3.0 V8 rok 94 od 6 lat i nigdy przy teście zegarów nie widziałem tej kontrolki. Też zastanawiałem się czy coś jest nie tak, ale z samochodem nic się nie dzieje więc nie drążyłem tematu. Wygląda to faktycznie tak jakby w pierwszych modelach nie była ona montowana, co prawda jest to trochę dziwne :/.