Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

jestem świeżak, dopiero co sprowadziłem z Niemiec BMW e91 LCI 320i (170 KM) 2009 rok, przebieg 49600km. Ostatnie serwis przy 31000km (olej+filtr+płyn hamulcowy+filtr powietrza).

Chciałem zapytać o częstotliwość dalszych przeglądów( nie zamierzam robić ich w ASO) i wymian. Wiem, że niektóre elementy (olej, klocki, filtra kabinowy.) mogę sprawdzić na komputerze, ale co np. z świecami, filtrem paliwa, filtr odmy, płynie w układzie chłodzenia, oleju w skrzyni itd......???

Przewertowałem całą niemiecką lekturę, która była w aucie i nic nie znalazłem.....

Wątpię, żeby w ASO dali mi wydruk, mówiący co i kiedy powinienem wymieniać.

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdro!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Świece pasuje w najbliższym czasie wymienić, filtr paliwa w twoim samochodzie jest z węglem aktywnym i nie podlega okresowej wymianie ale jeśli miał byś kiedyś ochotę go wymienić to w ASO kupisz za ok. 260 zł. Jeśli chodzi o odpowietrzenie skrzyni korbowej (odma) to chyba nie masz tam żadnego filtra ale nie dam sobie głowy uciąć. Płyn chłodniczy - najlepiej podjedź do jakiegoś warsztatu żeby sprawdzili specjalnym urządzeniem czy nadaje się już do wymiany. Oleju w skrzyni biegów niby się nie wymienia ale radzę to zrobić przy przebiegu 100 - 150 tys. km.
Opublikowano

Dzięki,

apropos odmy to muszę gdzieś sprawdzić na 100%, bo słyszałem, że jednak mam odmę.

Rozrząd mam na łańcuszku, wiec nie wymieniam, tak??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozrząd mam na łańcuszku, wiec nie wymieniam, tak??

Tak