Skocz do zawartości

dziwne stuki w układzie kierowniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem jest jak w temacie dochodzi bardzo głośny hałas podczas kręcenia kierownicą na postoju i podczas jazdy, lecz wspomaganie się nie traci. Po zajrzeniu pod samochód zobaczyłem minimalne "pocenie" się przy pompie wspomagania (dokładnie przy rolce napędzanej przez pasek wieloklinowy) niestety nie potrafiłem zlokalizować tego hałasu i raczej nie dochodził on z pompy. Korek wlewu płynu do wspomagania jest też non stop wilgotny nie wiem czym ma to jakieś znaczenie (oczywiście poziom płynu jest ok). Odkąd kupiłem moje e46:D ten układ nie chodził w sposób precyzyjny odnosiłem wrażenie jakby kierownica raz stawiała większy opór, a raz mniejszy (tak jakby wspomaganie działało raz z mniejszą siła, a raz z większą). Nie mam zielonego pojęcia co to może być.

Opublikowano
sprubuj zlokalizować hałas - posłuchaj pompy wspomagania
Opublikowano
  • Autor
właśnie tu jest problem, nie potrafię zlokalizować źródła tego hałasu
Opublikowano
  • Autor
również dodam, że najbardziej słyszalny jest z kabiny i bardzo i to bardzo wkur***jący
Opublikowano

Jedź do mechanika na kanał. Miałem podobny problem.

Sprawdzaliśmy pompę, końcówki, wahacze a okazało się że to maglownica.

Opublikowano

opcje sa dwie -pompa lub magiel

pompy mająto do siebie że na postoju podczas kręcenia kierą 'hałasują" ( wydają dzwięki) ponieważ mają większy opór niż podczas jazdy

jednak u ciebie hałasuje podczas jazdy

zapodaj może te dzwięki

Opublikowano
  • Autor
ok postaram zaraz wrzucić jakieś zdjęcie pompy i dźwięk jaki jest wydawany
Opublikowano
  • Autor
podczas kręcenia kierownicą (auto jest podniesione więc hałas jest troszkę mniejszy)
Opublikowano
prosba opusc auto i krec kierą od lewo opór do prawo opór troche wolniej nagraj jeszcze raz, nagraj też dzwięk z pod maski
Opublikowano
  • Autor
byłem u mechanika obstawia pompe mam nadzieję, że to ta przyczyna tych dźwięków, koszt nowej maglownicy nieporównywalnie większy:P
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
ok udało się... zaryzykowałem kupiłem pompe wspomagania wymieniłem i wszystko ucichło:D