Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Co chcę uzyskać:

Chcę zainstalować kamerę rejestrującą trasę.

Aby nie ciągnąć wiązki zasilającej zbyt daleko, chciałbym podłączyć się gdzieś pod istniejącą instalację w okolicach lusterka wstecznego.

Kamera pobiera około 250mA przy 12V podczas nagrywania.

Idealnym rozwiązaniem będzie mozliwość podłączenia się do miejsca, w którym 12V pojawia się dopiero po odpaleniu silnika.

Rozebrałem obudowę w okolicach lusterka wstecznego.

Jest tam czujnik zmierzchu, zaparowania szyb, i deszczu.

Najłatwiej będzie mi się podłączyć do czunika deszczu, bo ma osobną płytkę drukowaną, do której mogę dolutować przewody.

A może poszukać dobrego miejsca do wpięcia się w obudowie z oświetleniem wewnętrznym, koło luterka wstecznego?

Moje pytanie :

Czy ktoś ma pojęcie, na których pinach tego czujnika można znaleźć napięcie 12V?

Albo gdzie mozna się beszpiecznie wpiąć w okolicach lusterka wstecznego w wiązkę, która ma 12V po odpaleniu silnika?

W necie znalazłem następującą stronę :

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/us/e90/

Niestety albo ja źle szukam albo nie ma tam wyraźnego rozpisania kabelkologii.

Nie chcę próbować na chybił trafił...

Jestem wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdrawiam

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
po dopaleniu to raczej tylko na alterznatorze ale plus po stacyjce bo bedzie zielony z białym paskiem ja u siebie w e92 tam podłączyłem kamerkę minus to brązowy

Pośrednio miałeś rację :)

Sam się z tym uporałem i dało radę znaleźć przewód w okolicach środkowego wewnętrznego panelu oświetlenia samochodu.

Kompletne rozwiązanie opisane jest w moim wątku :

viewtopic.php?f=15&t=210220

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(