Skocz do zawartości

e39, termostat do M52 B25TU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam do wymiany termostat, wskazówka "świruje" szczególnie przy szybkiej jezdzie ale ostatnio tez przy niekoniecznie szybkiej :)

Termostat mam z obudową i zastanawiam się, czy trzeba wymieniać cały ten moduł, czy wystarczy wymienić sam termostat.

Czy szanowne forum ma tutaj opracowane jakieś zalecenia na podstawie zebranych doświadczen? :)

Pzdr

WP

Opublikowano

Jeśli faktycznie masz problem z termostatem zmień od razu też obudowę. Ja ostatnio miałem pęknięcie i okazało się, że stara obudowa rozpadła się jak wafelek... Koszt żaden, a i tak będziesz grzebał.

Oczywiście, jeśli to faktycznie termostat...

PS. Odpowietrzenie! Poczytaj o tym :twisted:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Mysle ze to termostat bo ma juz 6 lat. w tamtym roku troszkę świrował a teraz od razu widzę ze jest całkiem zle. im zimniej tym mniej sie dogrzewa. termostat w tym wieku to najbardziej awaryjny element całego układu.

Wisko nie jest zacięte, jestem tez świadom obecności pompki w układzie i odpowietrzanie mam pod kontrolą. Tę lekturę i zagadnienie przerobiłem szczególnie dokładnie po tym jak dwie nowe pompy rozszczelniły się po 2 tygodniach jazdy, bo pan "zawsze tak robię" meches odpowietrzał mi auto jak żuka.

Stawiam na termostat, kupuję z obudową, bo wprawdzie mam lutownicę do plastiku ale skoro piszecie ze ten plastik to rzepa to nie chcę lutować na środku drogi na mrozie :).

Pozdrowienia

WP