Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym, że w dolocie mam dużo oleju, cały spód tzn to co łączy się z przewodem nr 7 jest zapocone. Problem pojawił się po wymianie filtra na separator (nie całej odmy). Teraz, czy możliwe jest że zaworek w odmie nie działa prawidłowo i stąd ten olej? Teraz zastanawiam się czy przy zakupie kompletnej odmy brać z filterkiem czy separatorem?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/v/i/241.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem polega na tym, że w dolocie mam dużo oleju, cały spód tzn to co łączy się z przewodem nr 7 jest zapocone. Problem pojawił się po wymianie filtra na separator (nie całej odmy). Teraz, czy możliwe jest że zaworek w odmie nie działa prawidłowo i stąd ten olej?

Powinieneś wymienić kompletną odmę, być może w obudowie jest membrana przerwana lub sprężynka pęknięta.

Opublikowano
OK, wymieniam kompletną, tylko którą brać? Z separatorem czy filtrem? Silnik ma swój przebieg i zastanawiam się czy separator nie będzie puszczał więcej oleju w dolot?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
OK, wymieniam kompletną, tylko którą brać? Z separatorem czy filtrem? Silnik ma swój przebieg i zastanawiam się czy separator nie będzie puszczał więcej oleju w dolot?

Z separatorem.

T od odmy zależy czy jest olej w zaworze egr :?: i w rurze od przepustnicy

Niewielkie ilości tak, jest to zasługa odmy i jej prawidłowej pracy.

Opublikowano
Niewielkie ilość oleju tak, ale ja mam go tam zdecydowanie za dużo i zaczęło się to kiedy zmieniłem z filtra na separator :( Tylko że zmieniałem sam wkład :/ stąd moja niepewność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niewielkie ilość oleju tak, ale ja mam go tam zdecydowanie za dużo i zaczęło się to kiedy zmieniłem z filtra na separator :( Tylko że zmieniałem sam wkład :/ stąd moja niepewność.

Tak jak pisałem wyżej, powinieneś wymienić kompletną.

• 4 lata później...