Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów. W mojej e39 odkleja się materiał od podsufitki i słupków i wygląda to fatalnie :cry: Z tego co przeglądałem z ofert na allegro z podsufitek, to nie ma nic w mojej okolicy, a sprzedawcy nie chcą chyba tego zbytnio wysyłać (gabaryty?), a z drugiej strony to wszystkie są brudne i nie wiadomo czy nie będą takie same jak moja. Pomyślałem, że można by swoją starą okleić na nowo no i poszukałem w google i jest kilka informacji na ten temat, jednak ciężko coś znaleźć o e39. Może ktoś z forumowiczów naprawiał u siebie? Moje największe wątpliwości to dobór koloru, oraz to, że wszelkie sprzedawane materiały są podklejone gąbką, natomiast na słupkach gąbki nie wyczuwam więc jak to poprawnie zrobić, bo być może słupki wyjdą zbyt grube po naklejeniu materiału z gąbką? Co do wspomnianego koloru to może ktoś ma sprawdzony materiał, który zamawiał? Mówie o szarej podsufitce w e39. Drugą główną obawą przy takiej naprawie są poduszki powietrzne w przednich słupkach. Czy taka naprawa może w jakiś sposób wpłynąć na wystrzał w przypadku nie miłej sytuacji? Proszę o jakieś sugestie :wink:
Opublikowano
Mozesz to przykleic na klej z firmy WURTH taki jest specjalny do poszyc tapicerskich, nakladasz cienka warstwe tylko na caly obszar klejony i na zasadzie oklejania szyb cienka szpachelka po materiale przeciagasz od srodka do zewnatrz,tylko pamietaj zeby nalozyc cienko ale na caly obszar inaczej efekt nie bedzie jak orginal.
Opublikowano
No dobrze, ale jak z tym materiałem tak jak napisałem bo na słupkach nie da sie wyczuć gąbki, a sprzedawany materiał jest tylko z gąbką bo innego nie znalazłem? a nawet gdyby kupić i oderwać gąbkę, czy wogóle tak się da, a jak sie da oderwać to czy klej nie przebije?
Opublikowano
Nie martw sie ten klej jest bardzo delikatny ma strukture jak pianka i kolor przezroczysty ,jesli nawet za duzo go nalozysz i przejdzie przez material nie powinien zmienic koloru(odbarwic materialu) tylko mowie najlepiej jak szpachelka bedziesz od srodka do zewnatrz przesuwal wtedy idealnie ci material dolegnie i bedzie jak ori pracuje przy tym to wiem . Tylko mam doswiadczenie przy kleju WURTH nie wiem jak inne kleje do tapicerek maja wlasciwosci ale ten jest super.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam w swojej e38 ten sam problem odklejajacej się podsufitki.... Tylko że nie mogę znaleść nowej tkaniny(materiału) w moim kolorze ( budyniu/krem) coś w ten kolor... Więc moje pytanie cży stosując ten klej wurth...z pierwszego linku oczywiście na starym materiale muszę usuwać stara gąbke czy klej wypełni tylko brakujące ubytki i będzie jak fabryka.. Pytam się bo nigdy czegoś takiego nie sstosowałem a podsufitke mam nadal w aucie..więc wolę sie upewn ić co robić krok po kroku by nie zniszczyć bardziej...Jak czyścić ten materiał mam w okolicy szyberdachu coś jak by sadze....czarny kurz a zaraz za szybrem baldachim aż do tylnej szyby... Zonka cieszy się i muwi że jedzie jak arabska księżniczka