Skocz do zawartości

e39 523i ogolny problem z elektryka...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od niedawna zauwazylem problem z el. szybami ktore czasem chwilowo przestaja dzialac do momentu zgaszenia samochodu i ponownego odpalenia jak rowniez z oswietleniem wnetrza samochodu, ktore wlacza sie podczas jazdy i samoczynnie gasnie. Byl tez problem z otwieraniem i zamykaniem auta z kluczyka, ktory zniknal po zamontowaniu dodatkowego pilota. Wczesniej wydawalo mi sie, ze moze byc to przez nie laczenie przewodow, ale wydaje sie ze tam wszystko ok. Byc moze to wina za slabego aku (55A) ale nie jestem pewien, lub tego ze ktos tam wczesniej rzezbil... Problem dotyczy tez ogrzewania z ktorym mam problemy od kupna (kilka miesiecy), ktore wczesniej nie dzialalo wcale, a teraz po wymianie jeza dziala caly czas po przekreceniu kluczyka, ale tylko cieple powietrze. Podobno to wina panela nawiewu (wersja bez klimy z 4 pokretlami) ktory jest spalony i przez to nie daje zimnego powietrza, ani nie grzeje tylnej szyby. Z tego co mowili w warsztacie jest to wersja jedna na 1000 i ciezko taki panel dostac... Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemow. Pozdrawiam
Opublikowano

ja bym pierw zaczoł od podłogi pod nogami pasażera

są tam złączki kabli które rozchodzą się na całe auto plus główny bezpiecznik zasilający między innymi komputer silnika a pewnie i inne ważniejsze odbiorniki

tylna szyba ma bezpiecznik w bagażniku = sprawdź go dobrze bo wystarczy że słabo styka a już szyba nie grzeje

akumulator w wersji z klimą 70A więc Twój jak sprawny to powinien wystarczyć

i najważniejsze -->> zmień imie bo nie może być dwóch Damianów z e39 523i z 1995 roku :D :D :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

podzwoń i popytaj

http://moto.allegro.pl/bmw-e39-kieszen-na-zwykle-radio-i2755769778.html

http://moto.allegro.pl/radio-komputer-bc-obc-bmw-e38-e39-orginal-i2744295520.html

te z e38 mogą być wieksze ale kosztują pare zł więc warto kupić i spróbować wymienić co popalone

http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=e38+panel+nawiewu&category=620

Opublikowano
Wlasnie dlatego przypuszczalem ze kable mi nie lacza, bo jak mialem zdjeta oslone pod schowkiem w miejsu pasazera i sie poruszalo kablami to wtedy mi sie zaczely dziac rozne dziwne rzeczy miedzy innymi przestal sie otwierac z klucza. Nie mam pojecia co moze byc z tymi kablami bo wydaja sie ok. Mógłbym prosic o jakis schemat, oznaczenia lub opis kabli i jak to zweryfikowac... A co do panela to ten z 1-go zdj jest taki sam jak moj. Niewiem tylko czy ten z e38 bedzie pasowal, ale podzwonie i dam znac. dzieki bardzo za info. pozdrawiam
Opublikowano

musiałbyś dywanik podnieść bo pod nim przy progu są te złączki w takich pudełkach

schematu czy opisu nie mam ale gołym okiem zobaczysz czy konektorki ładne miedziane czy zielone

o panel zapytaj Michała ze Strzelina on rozebrał setki BeeMek więc może mieć

na allegro ma nick "GOLIAT" a tu masz nr do niego -663850785