Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurde nadeszla odwilz i moja beti sie rozchorowala. tzn dopoki sie nie nagrzeje to tak jakby nie chciala przypieszac. uczucie jakby zle palila garach.

jak sprawdzic cewki czy dobre ??

Jakie ewentualnie sa kozty cewek.

jakie kable najlepiej kupic i tez jakie kota mniej wiecej.

podejrzewam tez swiece. wiec jakie najlepiej kupic.

320 e36 coupe z 93 roku

dzieki za opdowiedz.

Opublikowano

Jeżeli nigdy nie zmieniałeś świec w tym samochodzie, to zwlekaj jeszcze dłużej, a będziesz szukać innych cewek :!: Najlepiej kup świece NGK.

Cewki bezpośrednio współpracujące ze świecami nie znoszą przedłużania terminów wymiany świec :!: Łopatologicznie tłumacząc, stare świece zapłonowe trzeba zmuszać, żeby na nich iskry przeskakiwały. To przeciąża cewki i przez to nawalają.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
U mnie cewki łączą się ze świecami poprzez gumowe łączniki z "drutem" w środku. Jeśli guma jest popękana, spraciała, to zanim silnik się rozgrzeje może mieć problemy z pracą na wszystkich cylindarach, głównie z powodu wigoci podczas kiepskiej pogody. Ja nie mogłem odpalić, ponieważ 3 łączniki z 6 były do bani, a dziennie robię tylko kilka krótkich odcinków, więc silnik nie łapie temperatury i w końcu odmówił posłuszeństwa. Warto sprawdzić świece, łączniki i cewki. Jeśli łączniki są suche z zewnątrz i w środku i nie widać uszkodzeń, to ok - nie trzeba wymieniać. Jeśli świece są już wiekowe, to trzeba wymienić, jeśli nie, to wykręć je zobacz czy są suche i ewentualnie oczyść drucianą szczotą z nagaru. Wreście jak już to zrobisz, to można ostrożnie sprawdzić cewki, tzn świecę włożyć do cewki razem z łącznikiem i skierować w "bezpieczne" miejsce, uważając na ręce, ktoś musi zakręcić i zobaczysz czy przeskakuje iskra i tak ze wszystkimi.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d