Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW 316I COMPACT po swapie silnika na M50b25 vanos skrzynia od 1,8ti, nie dawno wymieniłem dyfer na zeszperowany od e30 2,0i i strasznie straciłem na v maxie i spalanie poszło w gore, przy predkoskosci 70km/h mam obroty ok. 2500obr./min przy 5 biegu, wczesniej jakies 90km/h, teraz przy 90km/h mam ok, 3400obr./min, wczesniej mialem juz 120km/h. Porzedni dyfer został chyba orginalny od 1,6 na tabliczce ma przelozenie 3,38, na nowym dyfrze przelozenie to s3,45 wiec wydawało mi sie ze chyba nie powinno byc az takiej duzej roznicy w v maxie.

Mam teraz takie pytanko. Czy jest mozliwosc zmiany przełozenia w dyfrze, kto takie cos robi,gdzie szukac, na jakie zmienic zeby v-max był taki jak wczesniej, i jaki jest koszt takiej zmiany?

niewiem czy temat już sie pojawił, jesli tak to prosze o podanie linku.

Opublikowano
Juz wiem dlaczego jest taka roznica, Podnisłem auto i sam sprawdzilem przelozenie okazuje sie ze zrobilem ponad 4 obroty walem przy jednym obrocie kola czyli przlozenie to chyba 4,10. Nie mam pojecia skad na dyfrze znalazla sie tabliczka z napisemn s3,45. Teraz mam tylko pytanie jak zmienc przelozenie dyfra na 3,45 i czy jest w ogole taka mozliwosc??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a moze wrzucic skrzynie i most od 6-cylindrowego compacta?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Dowiedziałem sie ze mozna zmienic przelozenie dyfra zmieniając wieniec na koszu, czy ktos wie jak to sie robi, czy moge przelozyc ze starego bez szpery do tego ze szperą??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ską wiesz że tam jest szpera !!?? Możę po prostu nie ma tam szpary, tak samo jak nie jest to 3,45...

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kręcą w tę samą stroną tak....to niestety bebechów nie przełożysz...musisz szukać innego dyfra.

A nie ma ktoś zaspawane dyfra??

PZDR>

Opublikowano

Tak w te samą, gosciu od ktorego kupywalem mowil ze jest szpera 25%, jak sprawdzic czy dyfer jest zaspawany?

Czyli musialbym sprzekladac z innej szpery?? To nie ma sensu lepiej wymienic cała, czy jest jakas inna opcja?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak jest zaspawany to dwa koła zawsze kręća się równo. Po zdjęciu dekla widać co i jak. Ale wiesz, skoro koleś sprzedawał Ci 3,45 a jest 4,1 to nie wiadomo jak to ze szperą jest. Lepiej szukać innego dyfra a tego sprzedać...

PZDR>

Opublikowano

Mam ori M50B25 E36 z przełożeniem 3,15 duża głowa i szperą.

chciałbym mieć drugi dyfer z krótszymi przełożeniem

I tu mam pytanie:

1) czy każdy na dużej głowie będzie pasował e34,e36 ???

2) czy jak kupie na małej głowie to co będe musiał jeszcze zmienić ,wał na dłuższy????

Jak to wygląda??

X2 M35i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, z e36 nie pasuje do e34. Do e34 pasuje z e36 ale tylko z compakta.

PZDR>