Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako, że dziś udało mi się przetestować (w ramach jazdy pożegnalnej przed końcem sezonu :-) ) moją Z4 3.0i mam parę pytań.

Ile wynosi rzeczywista prędkość maksymalna waszych aut?

Ja dziś na autostradzie zatankowany PB98 nie mogłem przekroczyć 225 km/h. Zgodnie z danymi technicznymi prędkość powinna wynosić 250 km/h. Czym to było spowodowane? Czy rozmiar opon może aż tak przekłamać maksymalną prędkość? Mam 255/40/18 z tyłu i 225/40/18 z przodu. Droga była raczej płaska. Nie było na pewno z górki i raczej nie pod górkę. Na 5 biegu szedł ładnie do 220 km/h, po wrzuceniu 6 biegu i ciśnięciu do oporu prawie nie zwiększył prędkości. Oczywiście ręczny też nie był zaciągnięty =P.

Opublikowano

Jak dobrze widzę, masz wersję US - i tu akurat się nie dziwię, że masz wersję z redukcją prędkości...

To dla ochrony skrzyni pewnie - w wersjach europejskich skrzynie biegów mają dodatkowe chłodnice oleju, w wersjach USA chłodnic nie ma.

Opublikowano

Hmmm zdecydowanie za "wolno" Ci jedzie.

240 licznikowo, a nawet ciut wiecej z gory, to idzie 150-konne Z4 2.0i

Mam juz drugie 3.0si i kazde omija zamkniecie szafy - czyli licznikowo ok 265km/h, na GPS jest 250-252.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
A czy niewłączona funkcja 'SPORT' mogła spowodować niższą prędkość...? Jakoś nie pomyślałem, żeby ją włączyć.
Opublikowano

Opony nic nie majon do tego...

ile ma Km auto?ile lat temu go kupiłesz?

napewno nie jest normalne ze tak "wolno" jedzie.

Opublikowano

Nie mają jak nie mają.. przy innym rozmiarze opon zmienia się obwód opony

Natomiast jeżdząc na kołach z M-ki (czyli 225/45/18 przód i 255/40/18 tył) wskazania prędkościomierza są zaniżane o 3,4% więc napewno nie tak żeby tłumaczyć taką różnicę.

Na pierwszy ogień nowy filtr powietrza, świece i olej

Jeśli kupiłeś samochód używany to może poprzedni właściciel zmienił przełożenie dyfra?

Opublikowano
Nie mają jak nie mają.. przy innym rozmiarze opon zmienia się obwód opony

Natomiast jeżdząc na kołach z M-ki (czyli 225/45/18 przód i 255/40/18 tył) wskazania prędkościomierza są zaniżane o 3,4% więc napewno nie tak żeby tłumaczyć taką różnicę.

Na pierwszy ogień nowy filtr powietrza, świece i olej

Jeśli kupiłeś samochód używany to może poprzedni właściciel zmienił przełożenie dyfra?

ja mam 2.2i na te same felgi i oponach i niemam ruznicy szypko jedzie, jediny minus przy 18 troche wiencej pali

Opublikowano
Auto kupiłem w czerwcu tego roku. Jest z 2004r. Teoretycznie ma 231KM, co praktycznie sprawdzę dopiero na wiosnę na hamowni.
Opublikowano

ile Km ma auto?

sprawdz swiece, lambda, przeplywomierz..

w jakim stanie jest silnik? a pewny ze jest 3.0?raz kolega kupil auto i mialo inny silnik!!!!

albo silnik sie psuje

Opublikowano

Kolego, Twój silnik chyba jakieś padło :duh: 225km/h to moja żona jedzie e60 2.0d LCI. :mrgreen:

Wcześniej miałem e85 z USA 3.0 automat 231 koników, opony 245/40/18 tył i 225/40/18 przód, dusiłem ją spokojnie 240 i jakoś nie czułem żadnych ograniczeń związanych z tym, iż był to amerykan.

Wspomniałeś, że to 3.0si a do kiedy 3.0si ma tylko 231km?

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png

Opublikowano

dobra nie wazne czy SI czy I, najwazniejsze jest to dlacego tak wolno jedzie!!!

czy jestesz pewny ze mas zamontowany 3.0 silnik?

auto ma jakiesz inne problemi?

Opublikowano
Źle doczytałeś... 3.0i

przepraszam, fakt..ślepy jestem :duh:

mimo tego cholera coś słabo Ci idzie te autko :roll:

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png