Skocz do zawartości

e46 318i - problem ze wskaznikiem spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pewien problem ze wskaźnikiem spalania, jak handlarz przywiózł mi samochód na panelu było 8l/100km, podczas pierwszej jazdy spalanie momentalnie skoczyło do 21l/100km (mocno przycisnąłem), a później ustabilizowało się na 13l, od kilku dni jeżdżę bardzo spokojnie, hamuję silnikiem, wskazówka podczas jazdy pokazuje 7l, a nadal spalanie trzyma się na 12,8l. Stopniowo spada ale jest to około 1 dziesiąta na kilka dni. Nie rozumiem czemu jak go dostałem (mieszkam w centrum więc handlarz musiał pojeździć wcześniej w mieście) miał 8l, w 10 sekund wskoczyło mi 21l, a teraz mam spadek 1 dziesiąta litra dziennie..... jak to działa?
Opublikowano

Przyklad : jadoc w trasie ,niech bedzie ze masz 7L spalanie na 100km ,wiezdzasz do miasta zanim komp przeliczy spalanie miastowe musisz zrobic 100km ,

ale tez mozesz to przyspieszyc wylaczajac zaplon i on wtedy od jakiegos tam najwyzszego spalania ( jakie mu sie zawidzi ) bedzie Ci "opuszczal" je powoli w dol, az wreszcie ustali Twoja eko jazde,pewnie po dystansie tez 100km

Ekonomizer w trakcie jazdy moze i byc na 7L bo jedziesz ze stala predkoscia ,ale dodaj do tego stanie na swiatlach i przyspieszanie :wink:

Wiec sodze , ze w miescie 10,8 lato to minimum Ci spali ten motorek z lekka noga oczywiscie ( bez agresji ) :wink:

Ps: mysle ze tam wszystko dobrze dziala :cool2:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skasuj średnie spalanie i po problemie :wink: jak byś nie wiedział jak, to podczas wyświetlania średniego spalania przyciskasz i przytrzymujesz przycisk BC.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

maniek21112 - nie wiedziałem jak (instrukcję mam tylko po niemiecku), dzięki!

trak- własnie coś koło tego mi pali, pewnie tak mi by obniżał aż do 10l ale wole go zresetować bo przed nabiciem 20 punktów miałem trochę ciężką nogę :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ściągaj po polskiemu :8) spokojnie znajdziesz :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.