Skocz do zawartości

318i E46 zużycie paliwa (przelewa na benzynie i gazie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzn że musisz jechać do gazownika na regulację

mi tez pali sporo gazu tzn jest to 12L bez względu na to czy w trasie 300km czy w cyklu mieszanym

różnica może 0,5L na 100km

masakra ogólnie

i nie wiem dlaczego tak sporawe spalanie :( (latem to samo było)

gg5553463
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak na m43 to 12 te dużo. Mi stare lekko styrane zyciem m40 pali 12 na zwykłym gazie, typo miejskiej jazdy, korki, śwatła, korki i odcinki do 5 KM. Wiec nowszy m43, na sewkencji liczyłbym na 10 maks 11....E46 jest tylko 100-150 kilo cieższe...

Winę za takie spalania możę ponosić termostat lub zawór odpowietrznia.

PZDR>

Opublikowano
12 to niejest tak duzo.... 16-17 tak.....

obstawiam na regulację instalacji

albo na walnięta sonde

albo przepływka do wymiany

jakie masz wtryskiwacze od lpg zamontowane i jaka instalacja dokładnie ??

gg5553463
Opublikowano
Byłem dziś u gazownika i powiedział że zalewa na benzynie i tak samo na gazie.... to co lambda,przepływomierz czy co pada??

dodam że niema takiej siły jak powinna być bo przy wyłączonej kontroli niechce zakręcić w miejscu (195/65r15)

MIAŁEM TO SAMO PARE MIESIĘCY TEMU

a czy jak gazownik podpiął się pod kompa pokazął ci jak pracuje sonda (oczywiście na PB)

u mnie było tak że zamiast regularnej sinusoidy (czyli góra dół itd na przemian) miałem ciągle krechę na maximum

po podpięciu pod kompa zero błędów ale walnięta była przepływka (nowa bosch kosztowała mnie 455,- )

po jej wymianie auto zyskało na mocy - sonda lambda na wykresach widać że pracuje idealnie

ale i tak spalanie mam dość wysoki - nie wiem dlaczego 12L to dość sporawo jak na ten silnik

gg5553463
Opublikowano
Zaraz odepnę przepływomierz i zobaczę czy będzie jakaś różnica

to ci nic nie da

przynajmniej u mnie nic nie dało - a właściwie po odpięciu jeszcze gorzej działało

najlepiej z kimś się ustawić i podmienić po czym podpiąć pod kompa i zobaczyć jak sonda się zachowuje (przed i po podmiance)

u mnie przed wymianą po odpaleniu auta aż było czuć benzyne która była wywalana wydechem

przepływka była walnięta i auto zamiast powietrzem i paliwem (odpowiednią mieszanką) nadrabiało etyliną żeby otrzymać moc auta przez co zalewało motor

gg5553463