Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej BMW E36, silnik 1,8 M40, w czasie deszczu, lub gdy po prostu jest wilgotno, silnik ma problem wejść na obroty, po naciśnięciu gazu dławi się, obroty podnoszą się delikatnie, po czym opadają do poziomu biegu jałowego, gdy uda się wejść ponad 3000 silnik zaczyna chodzić normalnie, sytuacja powtarza się po zmianie biegu na wyższy. Zadnych natomiast problemów z rozruchem, zarówno w deszczu, czy na mrozie. Gdy jest sucho silnik chodzi idealnie. Podejrzewam przewody WN (tylko dlaczego powyżej 3000 chodzi normalnie?), lub może sondę lambda?

Ciekaw jestem Waszych opinii, może ktoś miał podobny problem?

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, gdyż szczerze mówiąć jestem trochę skołowany.

Opublikowano
Zmień przewody, świece, sprawdź cewki pomoże na 100%
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

To jest dość popularna przypadłość w M40.

Pojawia się w kilku wariantach, ale ich wspólną cechą jest "cudowne uzdrowienie" silnika za pomocą przegazowania.

Co ciekawe, trapi silnik po rozgrzaniu (zimny zapala idealnie).

Ja to nazywam Syndromem Przełykania Wielkiej Kluchy, w skrócie SPWK :mrgreen: :twisted2:

Silnik właśnie mniej więcej zachowuje się jakby dławił się przy przełykaniu kluchy, a gdy już ją przełknie (przegazowany), chodzi idealnie :shock: Do następnego wylączenia.

Dla mnie przyczyny SPWK, to też Wielka Zagadka.

Chociaż mam pewną niepewną teorię pochodzenia SPWK, ale bez potwierdzenia w praktyce.

To może być skutek wilgoci wewnątrz kopułki rozdzielacza, która zmienia się w parę wodną po rozgrzaniu silnika i skrapla przy zmianach temperatury. Być może osiada na palcu rozdzielacza i powoduje przebicia prądu po odpaleniu silnika. Ale w momencie wzrostu obrotów, drobne kropelki wilgoci zostają odwirowane z palca rozdzielacza i silnik zaczyna działać prawidłowo.

Tylko tak mogę sobie wytłumaczyć cudowne, jednorazowe "ozdrowienie" silnika po przegazówce.

Przypuszczam, że pomoże wymiana kopułki i palca rozdzielacza.

Wymiana kabli wysokiego napięcia nie zwalcza objawów SPWK, ale na pewno nie zaszkodzi.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi, a mam jeszcze pytanie, jak sprawdzić, czy przewody WN są sprawne, sprawdzałem w nocy i nic nie iskrzy.