Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Miałem wręcz identyczny problem w swoim samochodzie. był czas że jeździłem Oplem Omegą B 2,5 V6 i wystą piła właśnie taka usterka.

Pewnego dnia auto wręcz zsikało sie pod siebie - rzut okiem pod zderzak z kąd cieknie - wyrok padł na pompę wodną. Wymieniłem u znajomego mechanika. Tydzień było ok. a potem zauważyłem że znika płyn. Sytuacja ta sam - mógł an wolnych obrotach chodzić cału dzień i było ok. natomiast troche jazdy po miećcie, kontrola stanu płynu - i znowu brakuje.

Ubytek był tym większy im bardziej dynamicznie sie jeździło - wniosek- im większe ciśnienie w układzie chłodzenia tym bardziej ubywało płynu. I tak samo jak u Ciebie - w oleju płynu brak, z nikąd niby nie cieknie, pod samochodem sucho, jedynie czuć było specyficzną woń parujacego płynu.

W końcu zauważyłem że po dynamicznej jeździe wyciekał płyn gdzieś z silnika, ściekał na rant miski olejowej (w Omedze z tym motorem jest wielki i szeroki rant miski olejowej) i zanim zkapną to wyparowywał.

Auto poszło z powrotem na warsztat - okazało sie że po rozebraniu kolektora dolotowego, itd. uszkodzeniu uległ oring na rórze od płaszcza wody łączącej obie głowice. Uszkodził się tak niewiele że na wolnych obrotach było ok. a po wzroście ciśnienia w układzie chłodzenia dopiero zaczynał popuszczać. Takie guwienko a tyle było z tym zachodu

Pozdrawiam

Opublikowano
I tak samo jak u Ciebie - w oleju płynu brak, z nikąd niby nie cieknie, pod samochodem sucho

Co prawda nie moj samochod ale w imieniu RoberciK'a dziekuje :-)

Co do doswiaczen ze znikajacym plynem to u mnie awaria byla bardziej prozaiczna. Mianowicie pekl gumowy przewod doprowadzajacyh plyn chlodzacy do instalacji gazowej (Lovato). Ale pekl tak ze na pierwszy rzut oka nie widzac bylo pekniecia tylko gdy wyginalem przewody dopiero to zauwazylem. Koszt wymiany wszystkich przewodow z ukladu chlodzenia w instalcji gazowej 50PLN [Torun]

Pozdr.

K.

================================================

Cokolwiek robisz zrób to dzisiaj bo jutro może być za poźno