Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki,

W moim BMW 530xd 2007r raz działa a raz nie 4x4. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest ponieważ czasem po odpaleniu samochodu błąd ten się pojawia znikąd a czasem podczas jazdy się włączy. Receptą na naprawę choć nie zawsze skuteczną jest zgaszenie silnika i jego ponowne odpalenie i wykonanie czynności skrętu kierownicą do oporu w lewo a później w prawo. Bywa tak, że kilka dni mogę jeździć i wszystko jest OK a czasem ciągle się świeci i opisane skręty kierownicy nic nie dają.

Będę wdzięczny za sugestie.

Opublikowano

Najlepiej jak bys tutaj wkleil screen z Inpy...

Prawdopodobnie jest to czujnik skretu.Mialem ostatnio to samo przy E70 i po wymianie czujnika wszystko ustapilo.

Druga rzecz jaka mi przychodzi do glowy to stan akumulatora i alternatora (konkretnie ladowania).U mnie bylo tak,ze przy padajacej baterii blad wskakiwal automatycznie,nastepnie skret w prawo,lewo i bledu nie bylo.Nie pamietam numeru bledu bo mam go zapisany w drugim kompie,jutro postaram sie dopisac.

Opublikowano
Właśnie miałem pisać, że problem już jest rozwiązany gdy to wymieniłem hamulce przód i tył i gdy skasowałem inspekcje serwisowe. Jednakże w tym samym czasie z pojawiającą się co jakiś czas kontrolką awarii 4x4 nie działał mi tylny kierunkowskaz (LED). Są w nim wypalone 4diody i raz działa a raz nie. Dzisiaj stałem na skrzyżowaniu z działającym 4x4 i niedziałającym kierunkowskazem. Po chwili kierunek zaczął działać poprawnie(tzn nie świeci się cały ale mruga w odpowiednim tempie z pewnymi zaburzeniami) a wyskoczyła kontrolka 4x4. Zamówiłem już całą lampę bo chyba nie da się wymienić tylko części LED. Myślicie że to może być przyczyna komunikatów błąd 4x4 czy to tylko czysty zbieg okoliczności.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Komputer został podpięty - w tym celu pojechałem do "elektromechanika". Niestety nie udało mu się połączyć z modułem odpowiedzialnym za 4x4. Brak dostępu. Póki co wymieniłem akumulator i nie mam pomysłu na to co dalej. Spec twierdzi, że moduł może być zalany i przez to raz działa (w większości) a czasem nie (rzadko).

Macie jakieś pomysły co dalej?