Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam e36 1.8tds 90km:/

Autko ma 265tys przebiegu i jak dla mnie troszkę mało mocy.

Zastanawiam się nad jakimś chipem co wy na to?

Powiem że silnik odpala na ciepłym normalnie wiec chyba jeszcze jakieś życie nim istnieje :lol:

Co radzicie za wszelką pomoc z góry dziekuje :)

Pozdrawiam !

• 2 lata później...
Opublikowano

Sorki za odkop.

Noszę się z zakupem E36 z tym silnikiem, i wiem że 90KM to b.mało. Dla tego od razu bym robił chip u Bagora, ale... co można więcej?

Zmiana Turbiny na tą z 2.5tds w raz z całym osprzętem do IC? Wydech przelot? Może kolektorr ssący alu od 2.5 td tylko oddciąć 2 gary i zaślepić dziurę oraz splanować go(1.8tds ma chyba plastikowy?)?a potem chip od Bagora. Ile to da KM, 130km (sam chip niby daje 115km)?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pewnie kolega porzucił już ten pomysł,ale dla potomnych:

M41 ma kolektor dolotowy plastykowy i wymiana na przerobiony alu z M51 nie ma sensu ze względu na materiał-alu mocniej się nagrzewa od silnika (głowicy) i dogrzewa zasysane powietrze które wcześniej było schłodzone. Można to trochę zniwelować podkładkami teflonowymi.

W M41 nie ma za dużego pola manewru-w końcu to niewiele ponad 1.6 litra pojemności. Można pokusić się o zwiększenie ciśnienia doładowania,przelot na wydechu i nową mapę pod to. IC bym nie ruszał-ten jest już wystarczająco duży.

Ten silnik ma sens jedynie w Compakcie-w sedanie lub touringu lepiej poszukać 2.5 tds,lekko zaczipować go na 160KM i wtedy jest już czym jechać.

Ale niezależnie czy M41 czy M51-do modów musi być jednostka zdrowiutka.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg