Skocz do zawartości

E34 TDS Dyskoteka, cykają przekaźniki, nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Na początku chciał bym zaznaczyć, że to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Bawara nie miała nigdy problemów z odpalaniem, zawsze wszystko chodziło na dotyk, nie było też problemów z elektroniką, samochód stoi na dworze, po dwóch dniach intensywnych opadów deszczu (plus do tego 2x włączył się alarm) wsiadłem przekręcam kluczyk w celu rozgrzania świec i widzę, że coś nie tak, kontrolki ledwo świecą, przekręciłem kluczyk pozycje dalej na rozruch wszystko zgasło, i cyknęło coś w okolicach rozrusznika, jak by bendiks się wystawiał i cisza.. Z powrotem cofnąłem kluczyk na pierwsza pozycję i dziwny objaw, kontrolki świecą intensywnym światłem i mrugają, świece nawet nie mogą się dobrze rozgrzać, dosłownie jak by ktoś bawił się klemą od akumulatora i podłączał i odłączał z częstotliwością 1s i tak cały czas, przekaźniki cykają w okolicach komputera, bezpieczników, rozrusznika i jak by z serwa od hamulców, przekręcam znów na pozycje rozruchu i wszystko gaśnie i cyka w okolicy rozrusznika co 2s, jak by akumulator miał za mało prądu, ale sprawdzałem go jest w pełni naładowany i innego diesla kręci bez problemu. Dziwne :/ Myślałem, że gdzieś masa nie styka i podłączyłem kablem minus silnika pod karoserie i dalej to samo, próbowałem rozrusznik "na krótko" i słychać samo cykanie. Jutro wrzucę filmik.

Pomocy!

Opublikowano
Kolego,, miałem coś takiego wiele lat temu. Zjarał się alternator i akumulator. Nie pamiętam, ale było to jakieś zwarcie na tej linii. Dobry elektryk rozwiąże problem.
Opublikowano

Właśnie :D

Temat niech będzie dla potomnych :cool2:

TDS musi mieć dużo prądu na rozruch sam tak miałem na nowym aku jak przyszły mrozy(aku niby nowy 2 miesięczny ale za mały), nowy duży rozwiązał problem.

Pojemnośc aku to sprawa drugorzędna liczy się wartość rozruchowa :cool2:

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
Z początku wykluczałem akumulator ponieważ bez problemu odpaliłem z niego Passata 1.9TDI :P No jednak żeby ruszyć 6 garów potrzeba niezłego uderzenia prądu :):)