Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam e30 325ix 87r. Auto kupiłem z wyciętym katem :( a reszta wydechu była luzem. Chcę to ogarnąć jakoś z głową a zależy mi na oryginalnym brzmieniu lub bardzo do niego zbliżonym i zastanawiam się czy koniecznością jest zakładanie kata z powrotem czy można coś zakombinować z strumienicami i wydechem by to wszytko miało ręce i nogi? :wink: Brak kata w tym modelu może źle wpływać na osiągi? Wszystkie rady będą dla mnie bardzo cenne :)

Pozdr

http://obrazki.elektroda.pl/5027143500_1344194822.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Brak kata nie powiniem w tym silniki udebrać mocy...problem z tym ze to nie jest tylko kat tylko od razu pełni ta pucha rolę tłumika. Jeśli dasz strumieniće, silnik bedzie chodził zacnie, ale dość głośnio. Przydałby się jakiś fajny tłumik środkowy, przelotowy....ale jaki dobrać by miało to ręce i nogi....cieżko powiedzieć...

PZDR>

Opublikowano
Dzięki kolego :) Nikt więcej nie miał podobnego kłopotu-dylematu? :roll:
Opublikowano

siemasz :)

miałem kiedyś b25 i tam miałem podobną sytuację : wycięty kat i tylko tłumik końcowy, bardzo mi się to podobało bo dźwięk wydechu budził respekt mniejszych pojazdów :mrgreen: ale trwało to dopóki końcowy się nie wypalił i zaczął brzmieć jakby ktoś wrzucił garść monet do środka :/ wtedy ze specami zaczęliśmy szukać czegoś ori, zajęło to bardzo długo... aż w końcu dobrali mi wydech : wydech od wersji 325i bez katalizatora, czyli katalizator został zastąpiony tłumikiem rozprężnym a reszta normalnie. Auto brzmiało o wiele lepiej i lepiej wkręcało się na obroty i w ogóle lepiej jechało z cały nowym układem wydechowym. O ile dobrze pamiętam to kosztowało mnie to coś ok 800-900 zł ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć ani dokładnej ceny ani producenta... ale naprawdę warto założyć cały ori bez jakiś tuningowych końcowych pierdzidełek bo sam dźwięk m20b25 jest "horrorszoł " :)

pozdrawiam :)

Opublikowano
Na razie zdecydowałem się na zamontowanie strumienicy i pozostawieniu tłumika końcowego którego dostałem wraz z samochodem(niestety nie ori), zobaczę jak to będzie się sprawować a w między czasie będę szukał ori wydechu. Szkoda że nie pamiętasz co to był za wydech. No ale może jeszcze ktoś coś doradzi co również przerabiał ten temat :P
Opublikowano
Powiem tak ,pojechałem do warsztatu zajmującego się głównie sprzedażą i wymianą tłumików, otworzyli swoje katalogi, i szukali wg. modelu i miałem do wyboru albo taki z wersji bez kata albo.. chyba to było jedyne wyjście :) heh. aha nie wiem czy to istotne ale to były zamienniki oryginału a firma któraś z tych dwóch : Asmet albo bosal.