Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jakiś miesiąc temu kupiłem e46. No i stało się zaskoczył mnie tylni napęd :( . Podczas zawracania w zatoczce auto ślizgnęło mi się na piasku, którego nie zauważyłem (było ciemno a myślałem że jest suchy asfalt no i przesadziłem z gazem). Efekt taki, że prawe tylne koło mocno uderzyło o krawężnik. Koło się wykrzywiło jak widać na zdjęciach poniżej. Wyleciały jakieś kulki zza koła no i auto przestało wogóle jechać (brak przeniesienia napędu). Pozostała mi tylko laweta. Wiem, że ciężko stwierdzić dokładnie co się stało bez oględzin ale może ktoś wypowie się ile mniewięcej będą mogły kosztować mnie części do bmw. Stało się to wczoraj o 23, a dzisiaj do 18 siedzę w pracy więc nie było nawet jeszcze czasu żeby dokładnie obejrzeć co i jak a wysiedzieć z nerwów już nie mogę..

http://images38.fotosik.pl/1749/729893d4741f6ceegen.jpg http://images38.fotosik.pl/1749/da34a06380d46920.jpg

Opublikowano

chyba ktos bez kontroli trakcji jeździ

a wracając do tematu

skoro brak napędu

to półosie

być może dyfer

bardzo prawdopodobne elementy zawieszenia mogły ulec uszkodzeniu

w ekstremalnych warunkach (których byłem świadkiem) nawet łożysko w kole mogło zdechnąć

bez kanału nic tu nie ustalimy - ale skoro auto nie chciało jechac to ja obstawiam na dyfer "satelity" czy wodziki nie wiem jak to się zwie

ale po prostu mogły się posypać od uderzenia

\co do kosztów to myślę że będą sporawe

gg5553463
Opublikowano
chyba ktos bez kontroli trakcji jeździ

a wracając do tematu

skoro brak napędu

to półosie

być może dyfer

bardzo prawdopodobne elementy zawieszenia mogły ulec uszkodzeniu

w ekstremalnych warunkach (których byłem świadkiem) nawet łożysko w kole mogło zdechnąć

bez kanału nic tu nie ustalimy - ale skoro auto nie chciało jechac to ja obstawiam na dyfer "satelity" czy wodziki nie wiem jak to się zwie

ale po prostu mogły się posypać od uderzenia

\co do kosztów to myślę że będą sporawe

z tego co wstępnie powiedział mi mechanik to akurat tym, że auto nie jedzie to nie mam się aż tak przejmować bo to przez mechanizm różnicowy który automatycznie napędza koło, na którym mu lżej (w tym przypadku oczywiście to "urwane"). Niewiem ile w tym prawdy zobaczymy dzisiaj jak go podniose co się stało..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no ale teraz masz system 3WS :mrgreen:

a serio to zrób zdjęcie od spodu to się zobaczy.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Autko naprawiane - wymienione wszystkie 3 wahacze i półoś z przegubem. Całkowicie mnie wyniosło ok 800zł więc nie jest tak źle jak myślałem, że będzie.