Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od pewnego czasu skrzynia mi szarpie :evil: powiedzieli w serwisie że trzeba ją wymienić , i kolega ma taką tylko że wyjetą z 750i czy bedzie pasować do 730 i ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Musisz mieć skrzynię 4hp22, były montowane w 750, ale rzadko. Generalnie w 750 były 4hp24. Po drugie musisz mieć tyle pinów w gnieździe od wiązki co u Ciebie, a były dwa rodzaje.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Zamiast dramatyzować to odkręć miskę olejową od skrzyni , sprawdź stan oleju , filtra oraz czy dużo jest opiłków metalu na magnezach . Jeżeli wymienisz olej jeszcze z sprzęgła hydrokinetycznego to myślę ,ze pomoże.

Czyli wymiana oleju , filtra oleju i uszczelek powinna pomóc.

W 750 była stosowana tylko 4HP24 ;)

Pozdro

Opublikowano
Wszystko było sprawdzane na warsztacie ... bo jak by było tylko to bym chyba tu nie napisał :)
Opublikowano

i co oni powiedzieli ?

Jak miałem Mondeo w automacie to wiele warsztatów zalecało wymianę skrzyni .. - co się okazało . Wystarczyło wymienić jeden element który kosztował grosze ;P - Skrzynia też trochę szarpała.

Opublikowano

Proste i logiczne, za szybko się rusza z automatu to potem coś jebie ... Mam w Chryslerze skrzynie to jest tak mocna że mógbyś ciągnąć traktor a za nim oralke ;]

A tak logicznie to do wymiany skrzynia ale zobacze ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Musisz mieć skrzynię 4hp22, były montowane w 750, ale rzadko. Generalnie w 750 były 4hp24. Po drugie musisz mieć tyle pinów w gnieździe od wiązki co u Ciebie, a były dwa rodzaje.

Czy skrzynia 4hp22 to skrzynia Septronic ? I co to znaczy septronic ? Bo 1 raz się spotykam z taką skrzynią,.Prosze o odpowiedż.

Pozdrawiam

Opublikowano
hej norbi, jeśli twoja buma jest z 92 roku to najprawdopodobniej (jak nie kombinowana) masz skrzynię na 7 pinów. oczywiście 4hp22, inna nie nada. do 89 roku wychodziły skrzynie na 2 piny potem na 7. na boku skrzyni od strony kierowcy masz tabliczkę znamionową, ilość pinów zobaczysz po odpięciu kostki koło tej tabliczki.
Opublikowano

Czy skrzynia 4hp22 to skrzynia Septronic ? I co to znaczy septronic ? Bo 1 raz się spotykam z taką skrzynią,.Prosze o odpowiedż.

Pozdrawiam

Chodziło mi o to pytanie,Ponieważ skrzynie wymieniłem.Poprostu chciałem się zapytać o tą skrzynie septronic,facet sprzedaje takie w 750i z taką skrzynią...i ma wysoką rączke od zmiany biegu... Co to może być za skrzynia ?:)

Dzięki za podpowiedzi.