Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam do was takie pytanie jak w temacie ponieważ pękł mi jeden z przewodów od nagrzewnicy i uciekło trochę płyny... tzn wody bo auto jest świeżo sprowadzone z kraju gdzie nie wiedzą co to mróz i śnieg ;p Tak więc muszę zlać wszystko do cna i zalać jakieś borygo itp. Ale nie wiem ile tego kupić, nie chcę by było tak że 5l mi zostanie czy 2l zabraknie;) I jaki najlepiej radzicie kupić?
Opublikowano

Ja zalewam prestone taki w żółtej butelce. Do Twojego V8 wchodzi 12l płynu i dolicz litr jeśli masz LPG. Ale z tego co pamiętam nie masz.

Czy widział czy nie widział mrozów to pompa wody jest smarowana płynem chłodniczym który ma takie właściwości w sobie. Płyn też nie powoduje korozji układu a woda tak. Jeśli była lana destylowana to pół biedy. Gorzej jeśli była zwykła kranówa wtedy lepiej zastosuj jakieś płukanie układu bo możesz mieć zakamieniony.

Kup 10l płynu jeśli jest w 5l bańkach a resztę litrowy koncentrat bo napewno nie wejdzie CI 12l bo w bloku coś zostanie nagrzewnicy itd. jeśli będziesz odpowietrzać to resztkę zalał bym czystym koncentratem. Jeśli dolewka będzie pół litrowa nie więcej.