Skocz do zawartości

e39 530d Nowy/używany licznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem świadom, że takie informacje nie są chętnie udzielane ale spróbuję. Problem polega na tym, że miałem padnięte zegary i kupiłem drugie, które oczywiście trzeba zakodować i zmienić VIN. Otóż czy sam proces kodowania można zrobić przez obd i kabel usb za pomocą NCS? Po zmianie zegarów pali mi się kontrolka od nivo, którego nie posiadam, reszta jest ok! No i oczywiście trzeba zmienić VIN. Nie rozbierałem zegarów i nie wiem jaki jest tam eeprom. Nigdy nie robiłem zegarów, nawet nie wiem czy podejmę się tej roboty sam, ale chciałbym wiedzieć jak to wszystko wygląda tzn co powinienem edytować w pamięci i czym to zczytać i przerobić. Również w nowych zegarach przebieg jest mniejszy niż w starych, a jak kiedyś będę auto sprzedawał to nie chcę zostać wyśmiany ;p. Proszę o jakieś rady/materiały i jeżeli nie chcecie pisać tego publicznie to proszę przynajmniej o PW. Ja mogę jedynie zapewnić, że nie robię tego dla korzyści majątkowych i nie mam zamiaru nikogo oszukiwać bo chcę tylko żeby moje zegary były takie jak powinny tzn. bez kontrolki i kropki oraz faktycznym przebiegiem. Proszę też nie pisać, żebym rąk nie sadził skoro nie robiłem - jeżeli uznam, że zadanie mnie przerasta to nie podejmę się próby.

Stare zegary padły w sensie tym, że było uwalone kbus przez co nie było komunikacji z innymi modułami co skutkowało nie działającą połową wyposażenia...

Auto jest z 1999r. i ma jeszcze gniazdo pod maską. Zegary KOM

Opublikowano
  • Autor
Przynajmniej niech ktoś napisze czy idzie zakodować to ncsem żeby zgasić tę kontrolkę...
Opublikowano
  • Autor
Dzięki Tomek, co do szukajki to używam tego zawsze, ale ciężko jest coś znaleźć dobrze wytłumaczonego bo przeważnie wypowiadają się osoby zaawansowane operujące językiem nie zawsze zrozumiałym ;p Czy mógłbyś wytłumaczyć jak przeprowadzić kodowanie NCS'em?