Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E38 740 1994 AUTOMAT Witam szukałem ale nie znalazłem na forum kupiłem auto jakiś czas temu czasem trakcja działa czasem nie działa. Po wyjeździe od magika od napraw samochodowych trakcja w ogóle przestała działać :) i tu sytuacja jest o tyle dziwna ponieważ ABS działa bez zarzutu myślałem z Trakcja z ABS-em są połączone i jak jedno to i drugie nie działa ale to nie wszystko moje pytanie brzmi.

-Czy możliwe jest że przez uszkodzona kontrole trakcji skrzynia może zacząć przeciągać biegi ponieważ dopiero od tego momentu czyli uszkodzonej kontroli trakcji przeciąga biegi czasem działa poprawnie czasem nie tzn poprawnie zmienia do 2 tyś a czasem do 3,5 dopiero szarpnięć jakiś mocnych raczej nie ma. jeśli np trzymam nogę w jednej pozcji non stop jest ok ale gdy puszcze pedał gazu i wcisne delikanie lub mocniej już nie redukuje biegu na niższy i jade np 60km/h i ma 3000 tyś obrotów mniej więcej tak to wygląda.

-Moi drodzy mądrzy koledzy z forum gdzie mam jechac robić trakcje i to pomoże na te dwa przypadki czy każdy z nich to inna bajka ?

ps. dobry spec od skrzyń w łodzi ewentualnie wrazie czego gdzie szukać ?

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wiem czy moja wiedza Ci pomoże...Ale jak mi mechanicy robili ODME rozebrali kolektor ssacy ( gdzie obok odmy gdzies na podszybiu jest kostka od ASC może źle podpieli i źle zlozyli calość... Silnik miał za duze obroty na biegu jałowym i automat tez zmieniał biegi bardzo źle przy 4 tysiach dopiero i dodam ze pokazywało kontrolke od ASC na zegarach pojechałem do magika, który wczesniej mi naprawiał skrzynie i stwierdził że Ci magicy co sie zajeli ODMA spartolili robote niech poprawia i bedzie GIT...

Panowie poprawili swoja robote i wszystko wrocilo do normy

Wiec reasumujac w moim przypadku ASC mialo bardzo duze znaczenie do sterowania zmiana biegow i oczywiscie zbyt duze obroty na biegu jalowym

Opublikowano
Panowie odpowiedz na mojego posta to nie kontrola trakcji usterka minęła w momencie gdy silnik zaczął normalnie pracować, pół silnika dostawało za małą mieszankę benzyny za dużo powietrza dziurka gdzieś :) i poprzedni gazownik mi skręcił ciśnienie na gazie efekt zamulona praca i brak redukcji biegów BARDZO WAŻNA RZECZ JEŚLI CHODZI A AUTOMAT W E38 jesli z silnikiem jest coś nie tak telepie, nie równe obroty itp skrzynia może szwankować ponieważ jest połączona z silnikiem efekt ? skrzynia zachowuje się jak do regeneracji (Przynajmniej taka teorie usłyszałem ile z tego prawdy nie wiem w moim przypadku sporo ) pozdrawiam.