Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje założyć w innym aucie elektryczne szyby, ale że samo pstrykanie i trzymanie żeby otworzyć jest do bani, postanowiłem wykorzystać sterownik, przyciski, etc. od E39 (podnośniki już są. chodzi o samo ich sterowanie).

Wiem że w E39 jest tak, ze przyciski są dwuskokowe, że jak się lekko depnie to szyba jedzie puki się trzyma a jak dobije się do końca to i szyba leci do końca sama w danym kierunku. I takie rozwiązanie mnie interesuje właśnie.

Czy ma ktoś namiary na schemat podłączenia owego modułu sterowania szybami el. w E39?

Poza tym jaki jest numer sterownika sterującego szybami z opcją tego automatycznego opuszczania/podnoszenia na 4 szyby? Na allegro sterowniki do E39 miewają różne numery. Jaka jest między nimi różnica?

Opublikowano

myśla że nie dasz rady bo sterowanie cyfrowe więc musisz mieć wszystkie moduły wraz z instalacją

a jak byś to nawet zdobył i podłączył to nie aktywujesz tego bo jak kompa podłączysz ?

Opublikowano
Ooo... Widzisz, dobrze że zapytałem. Nie wiedziałem, że jest cyfrowe. A na pewno jest? A nawet jak jest to potrzebuje sygnału z komputera? Wydawać by się mogło, że taki moduł nawet jeśli jest cyfrowy (bo cyfrowość to w sumie nie przeszkoda żadna) jest samodzielny. Po otrzymaniu zasilaniu i podłączeniu przycisków oraz silników sam by rozdzielał co gdzie trzeba. A ten z E39 potrzebuje jakiegoś sygnału z komputera?
Opublikowano
Jeżeli nie jest to Bmw to daj sobie z tym spokój gdyż moduły w Bmw e39 sterowane są P-bus-em i dodatkowo K-bus-e,a tego nie przełożysz. Mogę Ci tylko powiedzieć,że kiedyś spotkałem się z dokładanym sterowaniem szybami z opcją o której piszesz,ale nie pamiętam nazwy.
Opublikowano

acha. No szkoda. Myślałem że moduł szyb jest samodzielnym modułem. No nic będę kombinował z czymś innym.

Dzięki wielkie za info

Opublikowano
Ooo... Widzisz, dobrze że zapytałem. Nie wiedziałem, że jest cyfrowe. A na pewno jest? A nawet jak jest to potrzebuje sygnału z komputera? Wydawać by się mogło, że taki moduł nawet jeśli jest cyfrowy (bo cyfrowość to w sumie nie przeszkoda żadna) jest samodzielny. Po otrzymaniu zasilaniu i podłączeniu przycisków oraz silników sam by rozdzielał co gdzie trzeba. A ten z E39 potrzebuje jakiegoś sygnału z komputera?

jest cyfrowe

nawet wyłączniki nie są mechaniczne więc nawet ich nie da się podłączyć by było tylko góra - dół

moduł może i jest samodzielny ale wystarczy że nie są podłączone czujniki z ramek w oknach a już nie będzie automatycznego ruchu góra - dół

więc by zadziałało musisz aktywować kompem

Opublikowano

Acha to tam na czujniki w ramkach jest? Ja myślałem że na przeciążeniówkach jest zrobione. To jeśli to na krańcówkach jest zrobione to w sumie cały plan nie ważny, bo na krańcówkach to można samemu jakoś to zmontować na przekaźnikach. Myślałem, że tu gotowy moduł by był z wyłącznikami przeciążeniowymi.

dzięki za info