Skocz do zawartości

Chłodzenie e30 m50b25 jaki zastosowac czujnik elektrycznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam e30 z silnikiem m50b25, założyłem powiększoną chłodnice od wersji z klimatyzacją i elektryczny wentylator. W chłodnicy jest miejsce na czujnik wentylatora. Zastanawiam się jak dobrać czujnik żeby wentylator włączał się przy odpowiedniej temperaturze.
Opublikowano
a nie lepiej byłoby założyć chłodnice od e30 324d i zbiorniczek wyrównawczy np. od wersji 2.0, zmieściła by ci się wiskoza z m50b25 i chłodzenie miałbyś non stop.

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
To jest chłodnica od e30,a na wiskoze mam za mało miejsca. Chłodnica jest ze zbiorniczkiem wyrównawczym tylko jest troszkę wyższa. Wcześniej miałem taką samą chłodnice tylko niższą, a czujnik na wężu od vw. W nowej mam wejście na czujnik z gwintem M14 a tamten jest za duży
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup czujnik OEM, kosztuje jakoś 60-80 złociszy i jest dwubiegowy, tak jak ORI wentylator. Jeśli masz wentylator tylko na jeden bieg, to idz to byle sklepu i kupisz czujnik od polta, starych VW, opli, z dwie osobne wsówki, i szukaj z temperaturą która ma termostat.

PZDR>