Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1. Z tego co wyczytałem w internecie w DE nie trzeba przejściówek na LPG bo maja takie jak w Polsce. Jak jest w Francji ?

2. Z tego co mówili mi znajomi przejazd autostradami w Francji w okolice Toulusy to koszt ok 60 euro - warto ominąć autostrady i jechać bocznymi, bezpłatnymi drogami ? Jeżeli chodzi o czas to jeżeli będzie 2-3h różnicy to nie ma problemu - na nawigacji bocznymi drogami jest 10km więcej ale chodzi mi o to czy tam jazda wygląda tak jak w Polsce ? Dużo tirów, fotoradary, ograniczenia prędkości ?

3. Czy da radę i czy w ogóle warto kupować jakieś dodatkowe ubezpieczenie na samochód w razie awarii ?

4. Co warto sprawdzić w samochodzie przed wyjazdem? Obecnie nie mam żadnych problemów, zły objawów, na pewno wybiorę się do gazowników na sprawdzenie instalacji, odwiedzę stacje diagnostyczną, wymienię oleje, sprawdzę ciśnienie w kołach. Coś jeszcze ?

Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.

Opublikowano
Zawsze warto wykupić pełny assistance na czas wyjazdu, np w PZU nie musisz tam być ubezpieczony. Kolega niestety musiał "skorzystać" z ich usług za granicą, podobno szybko i sprawnie.
Opublikowano

Ad1) Nie trzeba, tankowałem na kilku stacjach i nie było problemu, po za tym zawsze mają tam zestawy 20-40końcówek do zmiany, czego u nas nie spotkałem, mam instalację holenderską i zawsze kombinowali ze zmianą końcówek, a nie potrzebnie bo końcówka jest uniwersalna ta sama co w PL.

Ad2) Nie wiem czy warto oszczędzać tą kasę, nie wiem też czy aż tyle wyjdzie euro. We francji bocznymi nie jeździ się lepiej jak u nas dużo miast i wiosek, ciągłe ograniczenia, a tam bym raczej nie przekraczał prędkości, bo mandaty są dużo droższe. Jadąc zgodnie z przepisami zmęczysz się. Chyba że to Tobie odpowiada.

Ad3) Warto, ja mam full assistance w Europie chociaż nie jeżdżę dużo. Pamiętajmy że za granicą naprawy są dużo droższe, tfu tfu coś się stanie i się nie wypłacisz. Przyda się też zielona karta.

Ad4) Wszystko sprawdź co się da, jak jest ok to ok. Tam naprawy są droższe czasem warto zostawić 200zł na dobrą diagnostykę u nas w kraju, niż potem tam płacić w Euro za naprawy.

Pozdrawiam

Opublikowano

AD1) Co do gazu i końcówek, w Niemczech jeden dystrybutor ma dwa rodzaje końcówek (dwa oddzielne węże do wlewu), jedna pasuje chociaż wygląda całkiem inaczej.

Co do tych 20-30 końcówek, nigdy się nie spotkałem z tym żeby któryś z pracowników miał taką chęć i ją dał.

AD2) Tak jak kolega pisał, nie oszczędzaj na autostrady bo na "nacjonalkach" przy tej ilości rond i miasteczek we Francji spalisz więcej paliwa niż wydasz na autostradę, do tego zmarnujesz mnóstwo czasu. Z twojego postu wnioskuję że jedziesz tam pierwszy raz, warto dowiedzieć jak zachować się na bramkach we Francji i zapoznać z oznaczeniami, bo można się nieźle zakręcić.

AD3) Jeździłem dużo razy do Francji i nigdy nie wykupowałem żadnych dodatkowych opcji asistance, z tym że byłem pewien swojego auta w 100%. Co do ubezpieczenia, dzwonisz i prosisz o zieloną kartę u większości ubezpieczycieli jest coś takiego.

AD4) Sprawdź wszystkie paski, bo przez taką głupotę może być duży problem.

Opublikowano

Zgadza się jadę pierwszy raz.

W samochodzie mam wszystko sprawne. Świece, kable, rozrząd, wszystkie paski i filtry wymieniane 8 tyś km temu. W zawieszeniu nie ma luzu. Tarcze i klocki przód i tył wymieniane razem z płynem hamulcowym 1,5 tyś km temu. Zawsze coś niespodziewanego może się posypać i tego się boje.

Co do bramek na autostradzie we Francji wiem że są okienka do zapłaty oraz pobiera się bilet z automatów - ale jak to funkcjonuje to nie mam pojęcia. Chyba coś naciskam, biorę bilet i tyle ?

O jakich oznaczeniach kolego piszesz ?

Opublikowano

Pewnie chodzi o to, iż w jednych płacisz tylko gotówką a w innych tylko kartą

To bynajmniej zauważyłem a pozostałe oznaczenia dla kogo bramki to standard :D :D

I zdecydowanie polecam ci autostrady bo i szybciej i wygodniej :D :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Wydaje mi się że część bramek jest właśnie dla ludzi płacących karta a część dla płacących gotówka - trzeba wyjechać do odpowiedniej bramki.