Skocz do zawartości

E46 320d Jaka piasta w E46? Pierścienie centrujące jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem używane felgi CMS 17cali do BMW (5x120) które okazały się krzywe. Po prostowaniu ( na maszynie wyważającej wszystko ok), problem nie znikł (drgania kierownicy przy 90km/h) . Więc wróciłem się do Pana który prostował i on powiedział, że to wina różnicy szerokości piasty, a otworu w feldze. Mianowicie piasta ma szerokość 72mm, a felga 76mm ( pomiary wykonywane przez wulkanizatora suwmiarką). Powiedziano mi żebym kupił sobie na wszystkie koła pierścienie centrujące ( zwężające) z 76mm ( felga) na 72mm( piasta) i problem zniknie. Problem w tym, że takich pierścieni nie widzę na allegro, znalazłem tylko 76,1 (felga) - 72,6 (piasta) plastikowe, będą takie pasować? Są jeszcze jakieś 76,1 / 72,6 BMW

- 76,1 / 74,1 BMW ??? Lepiej kupić plastikowe czy metalowe pierścienie? Pan wulkanizator powiedział, że plastikowe w tym wypadku będą lepsze

Teraz mam pytanie do was jaką szerokość ma piasta w E46 320d 136KM z 1999r?

Opublikowano

Piasta w e46 ma 72,6 (czasem podają 72,5) mm.

74,1 mm ma BMW e39 - czyli popularna piatka :)

Ja też zdecydowałbym się pewnie na przejście plastikowe (ze względu na cenę), ale ze względów bezpieczeństwa lepiej zobacz za metalowymi pierścieniami.