Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowicjuszem na tym forum i mam pytanie do osób, którym przytrafiło się przebicie opony. Kilka dni temu "nadziałem się" na małą śrubę, która utkiwła w przedniej oponie - o utracie ciśnienia poinformowała mnie specjalna kontrolka na desce. Oponę udało mi się już załatać w serwisie, ale kontrolka nadal świeci na czerwono. Czy ktoś się orientuje jak można to zresetować? Od znajomego dowiedziałem się, że w BMW nie ma czujników ciśnienia w oponie, a jadynie obrotów koła (jeśli opona jest przebita i brak w niej odpowiedniego ciśnienia, to automatycznie zmienia się liczba obrotów danego koła względem innych i stad system wykrywa nieprawidłowość). Jeśli kontrolka się zaświeci, to po naprawie koła sama nie zniknie, tylko trzeba ją jakoś zresetować. Czy ktoś sie orientuje jak to można zrobić?

Korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy łatanie opony typu runflat wystarcza na długo i czy po pewnym czasie grozi ponownym rozszczelnieniem? (śrubka która wbiła mi się w oponę była raczej niewielkich rozmiarów i utkwiła praktycznie pod kątem prostym).

Dzięki z góry za info i pozdrawiam.

Opublikowano
Hej. Zakładam, że masz iDrive. Upewnij się, że masz odpowiednie ciśnienie we wszystkich kołach, wejdź w "i" na ekranie głównym potem "Vehicle settings" -> "RPA"-> "Set tyre pressure" Powinno pomóc. Co do łatania opon niestety nie pomogę (szczególnie, ze jestem cichym przeciwnikiem takich zabiegów ;) ) Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam