Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chcialem sie dowiedziec opini o tym motorze. Nie moge nic ciekawego o nim znalezc bo wiekszosc uzytkownikow jest diesli. Zamierzam kupic e90 lub e92 z 2009/10 z silnikiem 2.0 170 km Czy ten silnik jest dobra alternatywa dla 320d 184km?
Opublikowano

Nie wiem jak w e92 ale testowalem oba silniki w e93.

320i jak kazdy silnik wolnossacy, o malej pojemnosci - tragiczny dol, moc tylko na gorze. Kazde wyprzedzanie sktukuje koniecznoscia redukcji o 2-3 biegi.

W przypadku automatu fura przy kazdej probie przyspieszenia zrzuca nawet na drugi bieg.

Byc moze wynikalo to z masy cabrio ale subiektywnie stary 150konny 320i jezdzi wg mnie lepiej niz ten nowy.

Na pewno do emeryckiej jazdy 320i wystarczy, ale ciezko sie autem z tym silnikiem plynnie poruszac.

Zwroc uwage na to ze 184-konne 320d mimo, ze tez jest relatywnie slabe, ma moment taki jak 335i, czyli prawie 2 razy wiekszy niz 320i.

W 320d 6-tego biegu uzywam czesto nawet w Warszawie, mozesz go zapiac praktycznie nawet przy 80km/h i auto nie protestuje.

Auto ciagnie wyraznie od 1300-1400 rpm.

Nie wspomne juz o spalaniu - mi w ciezkich korkach warszawskich e93 320d spala 8.1 (manual), mysle ze przy podobnej jezdzie 320i paliloby 12-13 (duzo lzejsze Z4 2.0i palilo mi 11).

Z jakim silnikiem bys nie kupil, e92 to piekne auto :cool2:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Gdyby nie ta akcyza 18.6% bo auto chce w niemczech kupic, to od ceny 25 tys E wychodzi prawie 20tys zl akcyzy to bralbym 330i lub 330d
Opublikowano

Ja wiem ze jest problem w Polsce z akcyza. Ale auto kupujesz dla siebie. A nie dla kogos. Tzn tak moje myslenie. Ja tez sie zdecydowalem na 3.0d mimo ze musze placic prawie 500€ za podatek/na rok.

To w tedy patrz za 320d i wycinaj DPF. Ale na dobre pewnie silnikowi tez nie bedzie. Albo pogodzisz sie z 320i.

Pozdrawiam

Tomek