Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam ponizsze radio

http://www.parrot.com/asteroid

no i trzeba dorobic reszte.

Na poczatek planuje wymienic glosniki i tu pojawia sie pierwsza zagwostka poniewaz nie znam sie za bardzo na tym a chcialbym aby to wmiare dobrze gralo, tzn

nie zalezy mi na masazu plecow itd tylko wymianie tego co obecnie posiadam czyli radio business i prawdopodobnie najtanszy zestaw glosnikow z mozliwych na przyzwoicie grajacy sprzet. Dzwonilem dzisiaj do kilku serwisw BMW i zakup z montazem oryginalnego zestawu Alpine nigdzie nie wyniosl ponizej 3000 co wydaje mi sie absurdalna cena w stosunku do tego co ten sprzet soba reprezentuje oraz pozostawieniu na miejscu obecnego radia. W cenie tej zawarta byla usluga programowania ktora w najtanszym serwisie wynosila 850 zl, owa usluga podobno jest obowiazkowa przy zamontowaniu nowego zestawu.

Oto moja lista pytan-.

1) czy przy zmianie radia na powyzszy model programowanie bedzie wymagane.

2) czy istnieje szansa na zachowanie sterowania chociazby podstawowego z kierownicy tak ja ma to miejsce w przypadku radiodtwarzaczy clarion, alpine itp.

3) czy ma ktos z szanownych forumowiczow zamontowany ktorys z zestawow dedykowanych, chodzi mi konkretnie o ktorys z ponizszych i czy oba sa tej samej klasy czy ktorys jest lepszy

a) http://allegro.pl/ground-zero-idealny-do-bmw-e81-e82-e87-e88-e90-e61-i2305776040.html

b) http://allegro.pl/audio-system-xion-200-bmw-prosty-montaz-gratis-i2280955828.html

4) czy instalacja tego zestawu jest klopotliwa i mozna ja wykonac samodzielnie czy nie obejdzie sie bez wizyty w zakladzie CA

5) poniewaz narazie nie bede montowal wzmacniacza aczkolwiek jest taki zamiar oczywiscie to czy po wymianie na ktorys z tych zestawow oraz pozniejszym zamontowaniu wzmacniacza i tak potrzebne bedzie kladzenie nowej instalacji, chodzi mi o rozbebeszanie tapicerek itd.

6) czy zamiast tych zestawow jest jeszcze jakas inna opcja, chodzi mi o indywidualny sprawdzony dobor glosnikow, ktore da sie bez wiekszych problemow zamontowac.

7) czy do zamontowania glosnikow wysokotonowych sa potrzebne nowe ramki do drzwi, chodzi mi o zamontowanie tych glosnikow przy lusterkach

Narazie to tyle, jak bede mial wiecej pytan to bede pisal,

Przepraszam za brak polskich liter, pisze z zagranicy.

Pozdrawiam, czekam i dziekuje zgory za pomoc.

Opublikowano

Cześć,

Więc po kolei.

Sam jestem właścicielem E90 i mam w niej zrobioną muzykę na bardzo wysokim poziomie, ale wiązało się to ze sporą ilością przeróbek, ale efekt jest rewelacyjny ,najlepiej zapraszam na odsłuch do mnie do Pruszcza Gdańskiego.

Ale wracając do twoich pytań:

1) Nie trzeba programować nic jak wymieniasz radio na inne np.Alpine, Parrot itd..- wystarczą odpowiednie adaptery i kości, przez które bez problemu podłączysz każde radio. Jedyną rzeczą, która jest potrzebna przy podłączaniu to doprowadzenie dodatkowego plusa postacyjkowego, którego nie ma w instalacji CAN, ale można to załatwić na dwa sposoby.

2) Istnieje możliwość zachowania sterowania z kierownicy , nawet łącznie z czujnikami parkowania ! - wystarczy zakupić odpowiedni interfejs - mam takie w sprzedaży i mam taki zamontowany u siebie - działa bez zarzutu..

3) Z tych dwóch zestawów zdecydowanie Audio System...

a)Odpuść sobie tego Ground Zero -marketingowe czary mary i tyle.

b)Montowałem i montujemy zestawy Audio System Xion 200 BMW -czuć poprawę brzmienia, ale niestety jest wymagany wzmacniacz, bez niego nie ma co w ogóle kupować tego zestawu i podłączać pod samo radio.

4)Instalacja systemu zajmuje trochę czasu, ale jak się trochę zna na elektryce i rozbieraniu BMW to wszystko można zrobić

5)Montaż wzmacniacza w E90 dla mnie jest prosty, ale dla kogoś kto po raz pierwszy będzie to robić - trzeba uważać na kilka rzeczy

6) Oczywiście - osobiście polecam dwa zestawy do E90 :

Pierwszy - profesjonalny system oparty na 12 głośnikach + dedykowane panele - taki mam zamontowany u mnie - zapraszam na :

http://www.creativ.net.pl/zdjecia,bmw-e90-mocne-brzmienie-multimedia,93,27.html

Drugi - dedykowany system audio -podobne rozwiązanie jak do Audio System ale moim zdaniem dużo lepiej brzmiący :

http://www.jehnert.de/produkte-doorboards-soundsystems/bmw/3er/bmw-3er-e90e91-limousine-touring-m3-9-15100-%C2%BBflat-line%C2%AB-woofer-system?lang=en_us - tego sprzedajemy po 1999 zł i jest idealnie dostrojony pod dane auto.

7) Jeżeli nie masz miejsca w słupkach na głośniki wysokotonowe to w grę wchodzą dwa rozwiązania:

a) zakup samych ramek (listwa) z maskownicami i umieszczenie tam tweeterów

b) wiercenie otworu pod tweeter i najlepiej przeróbka z ukierunkowaniem głośnika

Jakby co śmiało pisz na priv albo zadzwoń do nas...

Matias