Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje rady.

Problem polega na tym, że auto na jałowym biegu pracuje nierówno ( wahanie obrotów od 400 do 1000 rpm). Jak gdyby co jakąś chwile przestawał pracować jeden z cylindrów.

Cewki, świece, i kabelki są w porządku bo już wszystkie sprawdzałem. Ciekawostką jest, że świeca wykręcona z jednego z cylindrów jest mokra i czarna. Sprawdzałem i zamieniałem na inne i jest to samo. Iskra jednak jest podczas gdy podłączam i stykam z masą na zewnątrz.

Podczas jazdy auto przerywa i nie ma mocy. Niezależnie od obrotów chodzi nie tak jak powinno, chociaż na wyższych obrotach nie jest to aż tak zauważalne. Niekiedy gdy zgaśnie, jest problem z odpaleniem ale po chwili załapuje. Dodatkowo strasznie kopci na biało i śmierdzi benzyną.

Problem zarówno na gazie jak i na benzynie. Na gazie gorzej szarpie podczas jazdy.

Czy jesteście w stanie to zdiagnozować? Nie mam pojęcia gdzie dalej szukać.

Opublikowano

najprawdopodobniej na momenty gubi zapłon przez to zalewa świece

komputer wskazany i odczyt z sond lambda

ogólnie to ( ciśnienie na wtryskach,sondy,odma,przepływomierz ) do sprawdzenia też wszystkie wężyki od podciśnienia

Opublikowano

Problem rozwiazany

Po podlaczeniu komputera, błąd wtryskiwacza na jednym z cylindrow, tracił czas (prawidłowy czas to okolo 3 milisekund)

przetarł się jeden z kabelkow we wiązce.

Co prawda kabel był od wtrysku benzynowego, ale na gazie tez było źle, bo sterownik wysyłał taka informacje.