Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pewien problem,auto nie przeszło mi przeglądu ze względu że ponoć mam pęknięte sprężyny z tyłu,pytanie na które nie znam odpowiedzi to to że moja bunia to E46 320d touring ES i niewiem czy tam jest zawias fabrycznie z m pakietu iż siedzi dosyć nisko a na wikipedii wyczytałem że model ES to podstawowy od 2003roku i za dodatkową opłatą tylko w tym roczniku była opcja właśnie zawiasu z M pakietu i wtedy dostawało się odrazu kiere z M i gałkę od zmiany biegów M oraz czarną podsufitkę a takowe rzeczy posiadam i nie mam pojęcia co ze sprężynami czy kupić normalne czy mają być jakieś krótsze jeśli to zawias M ?

Wkleje tu właśnie kawałek z wikipedii o tym modelu ES:

"The ES trim level was supposed to be the base level available for the European E46s from 2003, however, it included various safety features as standard equipment, such as anti-lock brakes, 6 airbags, dynamic stability control, and a factory installed alarm which were not common as standard features when the E46 was released.[21] Comfort items such as heated and electric mirrors were also fitted standard.[21] The ES trim did not include cruise control, a multi-function steering wheel (MFSW), leather steering wheel or gearknob, although these were offered as "at-cost" options.[21] For a short period during 2003 BMW offered optional extras for the 320d & 330d Touring from the M-Tech Sport range including M-Tech Sports suspension and when this option was selected the leather M-tech gearknob & steering wheel were included in the upgrade."

Opublikowano

Capaz:

jakoś nie uśmiecha mi się dzwonić tam,jest jakaś inna metoda sprawdzenia tego?chodzi też o drążki stabilizatora czy przy zawiesie z m są one krótsze?

Opublikowano

może ktoś to rozkodować?wyżej podany nr Vinu

Dzięki

Opublikowano

Numer podwozia WBAAP72010PM43865

Kod typu AP72

Typ 320D (EUR)

Typoszereg E E46 (3FL)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy RL

Drzwi 5

Silnik M47DO1

Pojemność skokowa 2.00

Moc 110

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor GRAUGRUEN METALLIC (442)

Tapicerka STOFF JACQUARD/ANTHRAZIT (H9AT)

Data prod. 2003-10-16

S167A ABGASNORM EU4 Norma spalinowa EU 4

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Dummy-SALAPA

S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia

S261A SEITENAIRBAG FUER FONDPASSAGIERE Poduszka bocz. pasaż. na tyln. siedz.

S2CDA LM RAEDER STERNSPEICHE 136 Obr. BMW, st. le. spr. gw. 136

S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S386A DACHRELING Reling dachowy

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S692A CD WECHSLER I-BUS VORBEREITUNG Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD I-Bus

S710A M LEDERLENKRAD M Kierownica skórzana

S775A INDIVIDUAL DACHHIMMEL ANTHRAZIT Podsufitka antracyt

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

S7NAA BMW SERVICE INCLUSIVE PLUS 5/100 Technika serwisowa BMW

L812A ENGLAND/IRLAND AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Anglia / Irlandia

S850A ZUSAETZL. TANKFUELLUNG EXPORT Dodatkowe napełnienie zbiorn. na eksport

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S877A UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL Brak obsługi krzyżowej

S880A ENGLISCH / BORDLITERATUR Bordliteratur englisch

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie CO2

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

S853A SPRACHVERSION ENGLISCH Wersja językowa, angielski

Prospekty, broszury, cenniki BMW - KLIK
Opublikowano
Wszystko fajnie tylko co to dokładnie jest to S226a zawieszenie?chce iść po części a nie mieszkam w kraju i nie wiem jak im wytłumaczyć o ile są zamienniki,główni potrzebuje 2 przednie stabilizatory +2 gumy i sprężyny na tył.
Opublikowano

Dobra musze coś zamówic i stwierdziłem że jeżeli mój zawias jest s226a to sprężyny są od m pakietu prawda? jako że mi powiedzieli 109+VAT za sztukę to muszę chwilowo odpuśćić a pod koniec miesiąca mam znów próbe przejśćia przeglądu,czy jeżeli mowa o tyle mój zawias jest 20mm niżej niż fabryczny to wystarczy jak kupie obniżające sprężyny o 20-25 mm?

myślałem jeszcze nad takim czymś"http://www.ebay.de/itm/Eibach-Pro-Kit-Federn-30-20-25mm-BMW-3er-E46-Touring-E2067-140-6-Zyl-Diesel-/190610709633?pt=DE_Autoteile&hash=item2c61489c81"

tylko żeby nie wyszło że mam amorki zmieniać ale skoro z m paku to chyba podejdą?(są fabryczne bilstein).

Opublikowano
Super mam oryginalny nr części od delaera 33531095714 nr sprężyny jaka idzie na sportowe zawieszenie i teraz problem taki że niema zamienników,a w sklepie 109 eur plus VAT tak więc skoro fabrycznie jest niższa o 2cm na amorach fabrycznych jeszcze bilsteina to wystarczy że kupie 2 sprężyny na tył obniżające o 20mm lub zestaw 4 z obniżeniem 30/20-25mm a amorki będą dobre pod te sprężyny?