Skocz do zawartości

Swap Compact 1.8 tds -> 2.8 M52 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem już na końcowym etapie swapu. Kupiłem silnik z pełnym osprzętem, wiązką i komputerem. Do tego dostałem pierścień na stacyjkę z którego idą dwa kabelki do modułu i do tego kluczyk z pestką. Mój problem polega na tym że najprawdopodobniej immo blokuje wszystko. Po przekręceniu kluczyka nie ma reakcji żadnej. Szukałem schematów podłączenie EWS w internecie ale zawsze znajdowało mi tylko EWS II. Pytałem gościa od którego kupiłem silnik czy czasami nie zapomniał dać mi sterownika EWS ale mówił że to jest starszy typ i sterownika nie ma, że jest sam moduł ten przy stacyjce z którego wycodzą 3 kabelki masa, plus, i sygnał. Teraz pytanie jak mam połączyć ten immo? Do jakiego pinu w kompie? Po drugie to czy muszę demontować stary sterownik EWS ktróry został z tamtego silnika? Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Panowie nikt nic nie wie na temat tego starszego EWS?
Opublikowano
  • Autor
No tak tylko ze u mnie nie ma sterownika ews, tak mi mowil ten koles, ze prosto od modułu anteny do kompa wiec sam juz nie wiem jak to ugryzc...
Opublikowano
  • Autor
Okey Panowie okazało się ze sterownik jest. Podpiąłem go we wtyczkę po starym sterowniku z tds-a i silnik zaczął kręcić lecz nie ma iskry ani pompa paliwa nie pracuje.... EWS załącza się bo słychać. Piny w kości kabinowej różnią się od tych z wiązki silnika a ściślej jest ich mniej. Czy jest możliwość ze brakuje jakiegoś kabelka co zasila komputer? piny jakich brakuje to: 9, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 24. Czy któryś z tych pinów odpowiada za zasilenie komputera silnika? Dziękuję za wszystkie podpowiedzi pozdro.
Opublikowano
  • Autor

wszystko ladnie tylko ja mialem tds-a i nie wiem czy piny się nie roznia... poza tym ja mialem juz przed swapem immo i wiazki sa tylko cos nie trybi.... trzeba cos zamieniac?

Już chyba wiem co się stało... Otóż durny sprzedawca silnika powiedział mi, żebym z modułu pod stacyjką, ten niebieski kabelek puscił od razu na pin nr 7. Czy w konsekwencji spaliłem przez to komputer? Dodam że dalej nie ma iskry ani pompa paliwa nie pracuje... Przy załączaniu zapłonu słychać jak przekaźnik przy sterowniku załącza się. W przekaźnikach tych dwóch białych dołączanych do skrzynki z bezpiecznikami, nie ma w ogole pradu... Wyglada to tak, jak by napiecia i masy dochodzily do komputera, ale z niego nie wychodzily :| Czy czeka mnie wymiana sterownika? Jeżeli tak to czy do 2.8 były sterowniki bez EWS?

Opublikowano
  • Autor
... dzięki za pomoc... :mad2: :duh: do zamkniecia